29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 09 Oktobar 2014 14:07

Zmajevi odletjeli za Vels

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine otputovala je u Vels gdje će protiv reprezentacije te zemlje u petak igrati kvalifikacionu utakmicu za evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016. godine. Selektoru reprezentacije BiH Safetu Sušiću najveći problem predstavljaju povrede u defanzivnom redu, zbog kojih će najvjerovatnije na poziciji stopera igrati Anel Hadžić.

 

Nakon pregleda i konsultacija s ljekarom nastup na sutrašnjem susretu zbog povrede otkazao je i povratnik u reprezentaciju Emir Spahić. U ekipi neće biti povrijeđenih defanzivaca Ermina Bičakčića i Seada Kolašinca, dok Ognjen Vranješ ne igra u svom klubu. Selektor BiH ipak je uoči odlaska u Vels naglasio da može sastaviti dobru ekipu koja može ostvariti pozitivan rezultat. 

 

- Idemo u Vels da pobijedimo, ali zašto i ne uzeti bod, a pobijediti Belgiju? Igrat ćemo otvoreno. Bolja smo ekipa od njih, a njihova jedina prednost je domaći teren. Mislim da ćemo se vratiti neporaženi. Imamo problem u odbrani, ali vjerujem da Hadžić može odgovoriti na te zadatke - rekao je Sušić. Sušić je podsjetio da će i Vels nastupiti bez nekoliko bitnih igrača, te istaknuo da selektor Velsa, koji je izjavio da se boji grubosti u susretu s BiH, nema razloga da se boji bh. nogometaša koji u Vels dolaze da se nadigravaju. Dodao je da najbolji igrač Velsa Gareth Bale neće imati određenog ''čuvara'', već da će ga zaustavljati najbliži igrač zavisno od situacije i pozicije u kojoj se napadač Real Madrida nađe. 

 

Iako je najavljivao da bi na teren sutra mogla izaći tri bh. napadača, odlučio se za standardni duo Džeko - Ibišević, dok će Hajrović i Višća biti spremni da uđu u igru s klupe ukoliko to bude potrebno. Utakmica Vels - BiH igrat će se sutra u Cardiffu u 20.45 sati

 

Nogometna reprezentacija BiH će sutra u okviru drugog kola Grupe C kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2016. godine u Francuskoj odigrati meč protiv reprezentacije Velsa.  Reprezentacija Velsa je trenutno 29. selekcija svijeta prema FIFA rang listi objavljenoj sredinom septembra, te ih samo dvije pozicije dijele od njihovog najboljeg plasmana u historiji (u avgustu 1993. godine zauzimali 27. mjesto).  Sa druge strane u avgustu 2011. godine bili su 117. selekcija svijeta, što im je najgori plasman. Jedino veliko takmičenje na kojem su nastupili je bilo Svjetsko prvenstvo 1958. godine, kada su ispali u četvrtfinalu od Brazila. Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Brazilu Vels je okončao na petom mjestu, a zanimljivo je da su igrali sa tri reprezentacije sa Balkana. Od Hrvatske i Srbije su poraženi u oba meča tih kvalifikacija (uz težak poraz od 6:1 u Novom Sadu), dok su protiv Makedonije upisali jedan poraz i jednu pobjedu. U prvom kolu kvalifikacija za EP 2016. godine Vels je u gostima savladao Andoru sa 2:1, nakon što su gubili, a oba gola je postigao Gareth Bale. Svi igrač koje je selektor Chrisa Colemana pozvao na posljednje okupljanje igraju na Otoku, izuzev Garetha Balea, najskupljeg igrača svijeta, koji igra u Real Madridu.