Printaj ovu stranu
srijeda, 08 Oktobar 2014 00:32

Provjere uvezenih nogometaša

Opsežna akcija koju je Služba za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine, u cilju sprečavanja ilegalnog boravka i rada stranih sportista u našoj zemlji, provela još početkom ove godine, dala je više nego dobre rezultate.

 

- Nakon dužeg perioda preventivnog djelovanja prema sportskim klubovima te i upozoravanja na obavezu pribavljanja radnih i boravišnih dozvola, ova zakonska obaveza ozbiljno je shvaćena tek nakon izricanja kazni i prvih naloga stranim sportistima za napuštanje naše zemlje - kaže nam portparol ove službe Sanja Škuletić-Malagić.

 

Ona ističe kako su u proteklom periodu uspostavili izvanrednu saradnju s Nogometnim savezom BiH, koji sada putem informacionog sistema Comet, blokira registracije stranih državljana koji ne ispunjavaju uvjete za boravak i rad u BiH.

 

- Time je onemogućeno stranom sportisti da se pojavi na utakmicama Premijer lige BiH. Sada nam je cilj uspostava ovakvog vida saradnje i s ostalim sportskim savezima, pa će u narednom periodu i aktivnosti inspektora za strance biti usmjerene na kontrole prema košarkaškim, rukometnim i drugim klubovima - ističe Škuletić-Malagić.

 

Velikom broju klubova problem predstavljaju dugovanja državi za poreze i doprinose te su im zbog toga blokirani računi. Sve zajedno dovodi ih u situaciju da ne mogu ni pribaviti radne dozvole za strane igrače ili trenere, koja je uvjet za boravišnu dozvolu u Službi za poslove sa strancima, koja djeluje pri Ministarstvu sigurnosti BiH.

 

- Zbog toga su, recimo, odbijena tri igrača Čelika. Još 28. avgusta, bez prava žalbe, odbijen je zahtjev za Antu Vukušića. Rješenje je istog dana izdato i za Petra Bašića, koji je uložio žalbu i postupak je u toku, kao i Nikola Simić, kojem smo rješenje izdali 4. septembra. Simić je tražio dozvolu po osnovu ženidbe s bh. državljankom. On je, također, uložio žalbu i oba su predmeta u postupku - kaže Škuletić-Malagić.

 

U postupku rješavanja je i sedam zahtjeva za boravišnu dozvolu FK Borac, kojem je prošle sezone odbijeno svih pet zahtjeva. FK Sarajevo čeka dozvole za Leona Benku i Kuadija Germaina (Kuuadio).   


V. BEGUNIĆ -

http://www.avaz.ba/clanak/139153/odlicno-saradujemo-s-nogometnim-savezom 

Posljednje od

Povezani članci (by tag)