19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 03 Oktobar 2014 12:03

Saopćenje Robijaši 1988

Ponukani prekjučerašnjim događajem koji se desio pred utakmicu 1/4 finala Kupa BiH između NK „Čelik“ Zenica i FK „Olimpic“ Sarajevo, te konsekventnim medijskim natpisima koji bacaju negativno svjetlo na našu navijačku grupu, ovim putem se obraćamo javnosti ali i tim istim medijima kako bismo stvari postavili na pravo mjesto, ne dozvoljavajući arbitrarnu manipulaciju činjenicama bez posljedica i udar na naš ugled. Istovremeno, želimo ukazati na nepravilnosti u radu javnih institucija koje ponekad djeluju kao falange vladajućih struktura. Ovim donekle opširnijim tekstom želimo začepiti usta svim režimskim poslušnicima koji na ovaj način pokušavaju oblikovati javno mnijenje neistinitim informacijama zarad očuvanja vlastitih nestabilnih pozicija te time narušiti i ugled našeg pokreta i udruženja.

 

Naime, kao što je javnosti već poznato, jučer je odigrana utakmica između gorenavedenih klubova u Sarajevu, na stadionu na kojem smo uvijek bili dobrodošli i na kojem ranije nisu bili zabilježeni incidenti vezani za našu grupu. Navijači Čelika, su u organizaciji Udruženja građana „Robijaši 1988“, organizovano krenuli na utakmicu u najboljem redu. Prije polaska na uredno prijavljeni i dogovoreni put, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona su, shodno propisima i prethodnom dogovoru, obavili uobičajenu inspekciju vozila i legitimaciju navijača. Registarske tablice putničkih vozila su zabilježene i službenim kanalima prijavljene Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo uz sve ostale potrebne informacije. Sva inspekcija je obavljena korektno i profesionalno te su službena lica svoj posao uradila shodno propisima, kao i u prethodnim slučajevima kada je UG „Robijaši 1988“ sarađivalo sa nadležnim organima reda i mira poštujući pozitivnopravna rješenja u našoj zemlji.

 

Međutim, problem se javlja na završetku autoputa A1, na naplatnim kućicama u Jošanici. Tu su Čelikove navijače dočekali pripadnici specijalne jedinice MUP-a KS te su vozila isključili iz saobraćaja. Očekujući uobičajeni dogovor oko sprovođenja do stadiona, shodno dogovoru sa MUP-om ZDK, Čelikovi navijači su zadržani 20 minuta, te nakon neuobičajeno oštre kontrole popraćene ograničavanjima osnovnih ljudskih prava slobodnih građana i neopravdano korištenje fizičke sile, poslani nazad za Zenicu.

 

Ogorčeni smo na ponašanje pripadnika MUP-a KS koji su sproveli represiju i torturu nad navijačima Čelika koji su išli na utakmicu, iako su svi navijači bili spremni na saradnju. U momentu kada su pripadnici MUP-a ZDK zvali kontakt-osobu iz naše grupe glede provjere stanja na putu na utakmicu, specijalna policija je onemogućila javljanje na telefon iako su bili upoznati da su to bile njihove kolege iz Zenice. Od 19 navijača nad kojima je izvršen alko-test, samo jedna osoba se nalazila u alkoholiziranom stanju dok je najveći broj navijača bio negativan na alkotestu, tj. imali su .0 promila alkohola u krvi te smatramo da zakonskog osnova za vraćanje navijača sa Jošanice nije bilo. Pripadnici MUP-a KS su pogrdnim imenima nazivali navijače Čelika koji su tu torturu stoički trpili te je svaki pokušaj sasvim normalne komunikacije sa službenim licima bio ograničavan i onemogućavan silom. Očito je tražen bilo kakav povod da se navijači vrate u Zenicu te je izvršen detaljni pretres navijača i vozila u kojima nije pronađeno ništa nedozvoljeno poput hladnog oružja ili nedozvoljenih supstanci. Vozač je kažnjen zbog prevoženja osoba teretnim kombijem, iako je MUP ZDK prethodno bio upoznat sa tim i dao dozvolu za to obavještavajući kolege iz MUP-a KS. 

 

Ovakvo ponašanje službenih lica MUP-a KS je direktno kršenje člana 1., stava 4 Ustava Bosne i Hercegovine o slobodnom kretanju lica na teritoriji naše zemlje te člana 2., stava 1, tačke h) Ustava Federacije Bosne i Hercegovine koji također tretira jednu od osnovnih ljudskih sloboda. Posebno je porazna činjenica da su isti dan, samo dva sata kasnije, navijači NK „Travnik“, poznati kao „Gerila“ i koji su putovali u istom kapacitetu kao i naša grupa u Sarajevo, uredno sprovedeni u Sarajevo na utakmicu svog kluba od iste policijske jedinice u Jošanici.

 

Razlog za ovakvo postupanje se očito može pronaći u instrukcijama vladajućih struktura grada Zenice koja je direktno vezana za naš voljeni klub čijim čelnim ljudima očito smetamo jer ukazujemo na nepravilnosti rada u klubu. Kao što je javnosti poznato, navijačka skupina „Robijaši“ odnedavno bojkotuje sve domaće utakmice svog kluba u znak protesta ka oligarhijskom ustroju istog te svoje iskazivanje nezadovoljstva obavlja na jedan građanski, zakonski i prije svega argumentovan način. Očito je da tim moćnicima ne odgovara potezanje „škakljivih“ pitanja pred izbore iz oblasti finansijskih pronevjera te nakaradne kadrovske politike svojstvene Zenici i Čeliku te koriste svoj politički utjecaj da izvrše pritisak na sve one koji misle drugačije. Pokretanje javne rasprave o krivičnom gonjenju osoba koje su oštetile klub također je jedna od stavki koja očito nekima ne odgovara te na ovaj način pokušavaju da nas sputaju u tim namjerama.

 

Smatramo da je porazno da jedna demokratska evropska država, koja bi trebala da počiva na modernim i transparentnim modelima, pribjegava najgorim metodama orvelovske kontrole nad svojim građanima samo zato što iskazuju svoje nezadovoljstvo kroz zakonski dozvoljene oblike iznošenja mišljenja.

 

Istovremeno pojedini mediji, koji bi u globalu trebali djelovati kao zaštitnici tih osnovnih sloboda te nadzornici nad državnim aparatom kako bi se spriječili te iste zloupotrebe, isti dan objavljuju različite tekstove koristeći navijačku skupinu Robijaši kao dežurnog krivca za situaciju u klubu i gradu. Robijaši, koji su uspjeli doći na stadion, opisuju se kao vulgarni nasilnici koji na utakmici vrijeđaju vlastite igrače, klub i publiku na stadionu što uopće nije ni blizu istini, a o čemu može svjedočiti i cjelokupna publika na stadionu. Također, pojedini mediji Robijaše postavljaju kao zagovarače konkretnih trenerskih rješenja u klubu što također nije ni blizu istini s obzirom da smo i sami bili iznenađeni tim „našim prijedlozima“. Smatramo da naš klub treba da ima sportskog direktora koji treba da bude nadležan za tu problematiku te se tu naša „sugestija“ i završava. Nije ni potrebno ponavljati činjenicu da su i ranije mediji koristili našu grupu u kontekstu neistinitih informacija, kao što je to bila i neutemeljena optužba da su Robijaši predvodili masu i učestvovali u građanskim protestima u Zenici u februaru ove godine. 

 

Udruženje građana „Robijaši 1988“ nije nikakva razduzdana rulja „huligana, narkomana, kriminalaca i besposličara“ kakvom se pokušava predstaviti i koje treba vraćati sa puta na utakmicu već udruženje koje okuplja navijače Čelika raznih profila u kojoj ravnopravno učestvuju i diplomirani pravnici, ekonomisti, inžinjeri, liječnici, studenti, učenici ali i obični radnici i omladina ujedinjeni oko zajedničke ljubavi prema svom jedinom klubu. Udruženje kao takvo redovno učestvuje u humanitarnim akcijama na području grada Zenice ali i šire. Naglasili bismo da Čelikovi navijači, bili oni pripadnici Robijaša ili ne, nisu učestvovali u nikakvim neredima u zadnje dvije sezone kada je zbog nasilja na terenima dolazilo do zabrane organizovanog dolaska gostujućih navijača nego su uvijek podržavali svoj klub bez incidenata na terenu ili van njega. Robijaši su se uvijek ograđivali od pojedinaca koji su svojim nesavjesnim postupcima narušavali ugled i reputaciju grupe, udruženja, kluba ili grada te ne postoji nikakav osnov za ovakav odnos policije i medija prema nama.

 

Očito je da se ovakvim arbitrarnim odlukama i stavovima pokušava narušiti teško stečena reputacija Robijaša te izvršiti pritisak na grupu i pojedince unutar njih da budu „poslušnici“ koji ne smiju dignuti glas i ukazati na konkretne probleme vezane za svoj klub i to u gradu gdje izgleda čak i psi imaju veća prava i zaslužuju veću pažnju vlasti od samih njegovih građana gdje je najlakše optužiti navijače i okarakterisati ih kao destruktivni faktor. Ipak, Robijaši i ostali Zeničani će ustrajati na svom putu ka ozdravljenju svog voljenog kluba na jedan argumentovan način i nastavit će časno braniti boje svog kluba na gostujućim terenima naše domovine dok traje bojkot domaćih utakmica.

 

Nadamo se da će ovim saopćenjem javnost spoznati pravu istinu i shvatiti da se ovakve stvari ne smiju dešavati u zemlji za koju je toliko naših Robijaša i sugrađana položilo svoje živote te da će medijske natpise uzimati sa rezervom imajući u vidu da uvijek postoje oni koji žele da njima manipuliraju zarad vlastitih interesa.

 

Za Čelik i Zenicu!

ROBIJAŠI 1988