28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 20 Septembar 2014 02:53

Protivnici BIH u Kataru

Muška rukometana reprezentacija Bosne i Hercegovine prvi nastup na svjetskom prvenstvu, koje će se 15. januara do 1. februara 2015. godine održati u Kataru, otvara susretom protiv Irana, 16. januara. Nakon što je u julu ove godine održan žrijeb grupa, Međunarodna rukometna federacija - IHF odredila je i raspored odigravanja utakmica u prvoj fazi, kao i u kasnijoj, "knockout" fazi takmičenja. 

 

Izabranici selektora Dragana Markovića drugi susret u B-grupi igrat će protiv Austrije (17. januara), zatim protiv Makedonije (19. jauara), Tunisa (21. januara), dok je utakmica protiv favorita  grupe - Hrvatske na programu 23. jaunara. Nakon prve faze takmičenja po četiri najbolje ekipe iz grupa izborit će nastup u osmini finala, a od te faze takmičenja igrat će se eliminacije. Petoplasirane i šestoplasirane ekipe iz grupa nastavit će takmičenje u tzv. Predsjedničkom kupu. 

 

Susreti osmine finala igrat će se 25. i 26. januara, četvrtfinala 28. januara, polufinala 30. januara, dok su susreti za treće mjesto i  finale na programu 1. februara naredne godine.  Reprezentacija BiH je prvi put u historiji izborila učešće na svjetskom prvenstvu, nakon što je u junskim dodatnim kvalifikacijama eliminirala Island. 

 

Grupe SP 2015: 

 

A-grupa: Španija, Slovenija, Bjelorusija, Brazil, Katar i Čile 

B-grupa: Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Austrija, Tunis, Makedonija i Iran 

C-grupa: Francuska, Švedska, Češka, Egipat, Alžir i UAR 

D-grupa: Danska, Poljska, Argentina, Njemačka, Rusija i Bahrein