25 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 09 Septembar 2014 22:11

Video: BIH - Kipar 1:2

Prvo poluvrijeme kvalifikacijske utakmice između BiH i Kipra završeno je rezultatom 1:1. Pred sami početak utakmice bh. navijači su dugotrajnim aplauzom pozdravili zeničke rudare, koji su prije dva dana spašeni u teškoj nesreći u rudniku ''Raspotočje''. Utakmica je počela minutom šutnje i učenjem fatihe za pet rudara koji su u navedenoj nesreći izgubili živote, a prvih pet minuta utakmice proteklo je bez navijanja.

 

Nakon početnog ispitivanja snaga, pogodak za BiH postigao je Ibišević u 6. minutu, a nedugo zatim, odličnim šutem zaprijetio je Džeko.  Reprezentativci Kipra uglavnom su branili svoj gol, a prilike za poravnanje tražili su iz kontranapada i prekida. U 14. minutu odlično je šutirao Prcić, ali njegov šut brani Giorgallides. Kipar je u 29. minutu imao dobru priliku za postizanje gola iz slobodnog udarca, ali Begović je bio na visini zadatka. BiH je u pred sami završetak prvog poluvremena dva puta zaprijetila iz kornera preko Džeke, ali rezultat se nije promjenio. 


Kada je izgledalo da će poluvrijeme završiti s 1:0 za BiH, gol za gostujuću reprezentaciju postigao je Christofi nakon odličnog ubačaja Aloneftisa. Prvu ozbiljniju šansu u drugom poluvremenu imao je Džeko, koji je šutirao glavom pored gola nakon Pjanićevog ubačaja iz kornera.  Bh. nogometaši su napadali, ali pravih prilika za postizanje gola nisu imali. S druge strane, Kipar je poluvrijeme započeo ofanzivnije u odnosu na prvi dio utakmice, te je u nekoliko navrata ozbiljno zaprijetio kontranapadima. U 62. minutu umjesto Prcića u igru je ušao Hajrović, a Medunjanin umjesto Sušića. Osam minuta kasnije odlično je šutirao Bešić ali lopta je otišla iznad gola. Kipar je došao do svog drugog gola u 73. minutu, a strijelac je ponovo bio Christofi. Najbolju šansu za izjednačenje u 82. minutu imao je Bešić, međutim njegov šut pogađa prečku. Minut prije isteka regularnog dijela utakmice za reprezentaciju BiH dosuđen je penal koji je izveo Pjanić. Njegov udarac ''pročitao'' je Giorgallides i bez većih problema odbranio svoj gol. Do sudijskog zvižduka nije bilo promjene rezultata. Kipar je ostvario važnu gostujuću pobjedu.


KLIKNI OVDJE DA VIDIŠ foto galeriju


Selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Safet Sušić razočaran je porazom, ali i igrom bh. igrača na otvaranju kvalifikacija za evropsko prvenstvo i poraza od Kipra. Sušić je naglasio da njegovi igrači nisu prikazali očekivanu igru te da pobjedu takvom igrom nisu ni zaslužili.

- Nismo zaslužili da pobijedimo. Prvih desetak minuta bilo je dobro, postigli smo gol, a onda kao da smo se zadovoljili s tim rezultatom. Protiv ovakve ekipe na odmor se mora otići sa dva gola razlike. Čestitam Kipru, nismo zaslužili pobjedu. Možda bod, ali pobjedu ne - kazao je Sušić nakon meča.

Edin Džeko također nije krio razočarenje nakon poraza. 

- Ekipa koja želi da ide na EP ne smije primati ovakve golove, pogotovo drugi gol kada je ispala čitava odbrana. Nismo odigrali kako znamo. Na kraju smo promašili i penal, izgleda da nam nije bilo suđeno. Slijede teže utakmica, pogotovo poslije ovakvog poraza - kazao je kapiten bh. reprezentacije.


Rezultati prvog kola B-grupe kvalifikacija za evropsko prvenstvo 2016. u Francuskoj:

Bosna i Hercegovina - Kipar 1:2
Andora - Vels 1:2

Tabela:

1. Kipar 1 1 0 0 2:1 3
2. Vels 1 1 0 0 2:1 3
3. Bosna i Hercegovina 1 0 0 1 1:2 0
4. Andora 1 0 0 1 1:2 0
5. Belgija 0 0 0 0 0:0 0
6. Izrael 0 0 0 0 0:0 0

Parovi drugog kola (10. oktobra): Belgija - Andora, Kipar - Izrael, Vels - Bosna i Hercegovina.








...