Printaj ovu stranu
četvrtak, 28 Avgust 2014 03:34

Osvrt: istorijski uspjeh U16 tima

Osvrt na uspjeh kadetske (U16) reprezentacije BiH.  Povodom velikog uspjeha naše kadetske košarkaške reprezentacije (U16) na Evropskom prvenstvu, koje se od 20.avgusta 2014.godine i plasmana u četvrtfinale EP, prenosimo vam izjave trojice naših najboljih igrača u odlučujućoj utakmici sa selekcijom Litvanije. Donosimo osvrt na ovo prvenstvo, a posebno na odlučujuću utakmicu protiv Litvanije i izjave heroja naše pobjede i najboljeg strijelca prvenstva sa prosječnih 22,7 koševa po utakmici, Džanana Muse, kapitena naše reprezentacije, Ammara Gegića, te centra naše reprezentacije, Sandra Antunovića. Osvrt i izjave su objavili na stranici KSBiH:


„Kadetska reprezentacija naše države je jučer ostvarila historijski uspjeh. Prolaskom među osam najboljih u Evropi, smo još jednom pokazali da ovi mladići imaju šta da pokažu čak i među najjačim ekipama u Evropi. Jučer smo se borili sa Litvanijom i na kraju je uspjeli savladati rezultatom 89:80. A ne tako davno, naši kadeti su bili u B diviziji i počinjali svoj put prošle godine. Generacija predvođena kapitenom Nedimom Đedovićem je uspjela da se plasira u A diviziju.


Osim Đedovića, zapaženu ulogu su igrali Đorđe Aleksić, Damir Hadžić, Enis Memić, Emir Ahmedić, Bože Galić i ostali mladi igrači naše države. Tada smo u finalu poraženi od Danske, a ove godine nas je čekao nastup u A diviziji. Neki novi klinci su zasjali na košarkaškom nebu i pokazali da i protiv Hrvatske, Grčke, Litvanije imaju kvalitet i da su sposobni da se bore sa najboljim u Evropi.


Kadetska reprezentacija naše države je došla do velike pobjede na meču sa Litvanijom i to rezultatom 89:80 u ključnom meču za plasman u četvrtfinale u Latviji. Naši momci su još jednom odigrali sjajan meč i na kraju napravili historijski uspjeh naše košarke. Džanan Musa je bio heroj naše pobjede. Musa je od danas i najbolji strijelac Evropskog prvenstva sa preko 22 poena u prosjeku. Ubacio je čak 37 poena, imao po 5 skokova i 5 asistencija.


-Ovo je zaista nevjerovatan osjećaj. Iznimna je čast što smo uspjeli doći do četvrtfinala i što sam ja bio taj koji je poveo saigrače do ovog velikog uspjeha. Ostavili smo srce na terenu, ali mi ne planiramo stati na ovome. U ime svojih saigrača, zahvaljujem se svim našim navijačima koji su vjerovali u nas od samog početka i koji su nam pružali veliku podršku-, rekao je Džanan Musa.

 

Kapiten naše kadetske reprezentacije Ammar Gegić je proradio kada je bilo najpotrebnije. On je protiv Litvanije u ključnom meču za plasman u četvrtfinale ubacio 24 poena, imao 8 skokova i dodao 7 asistencija. Gegiću je ovo bio najbolji meč na cjelokupnom prvenstvu.


-Mi smo naš zacrtani cilj ostvarili, a to je četvrtfinale. Ne želimo stati ovdje i Francuska nam je sljedeći protivnik u borbi za prolazak među četiri najbolje ekipe. Ukoliko ne uspijemo savladati Francusku, onda ćemo pokušati doći do plasmana na Svjetsko prvenstvo do 17 godina. Ovu pobjedu posvećujemo svim našim navijačima i našem treneru Borisu Džidiću koji je ostao u Mostaru zbog operacije. Želio bih iskoristiti ovu priliku da čestitam i našoj seniorskoj reprezentaciji plasman na Evropsko prvenstvo-, rekao je kapiten naše kadetske reprezentacije Ammar Gegić.


Centar naše reprezentacije Sandro Antunović je povukao saigrače kada je bilo najpotrebnije. U drugom dijelu utakmice, na samom početku smo pravili razliku, a Sandro je bio vrlo bitan faktor. Na kraju meča je imao 14 poena i 6 skokova, te još jednom pokazao da se radi o vrlo talentovanom igraču.

-Utakmica je imala veliki značaj i ulog je bio ogroman. Bili smo vrlo hrabri i u svakom trenutku utakmice znali šta želimo. Imali smo kvalitet da savladamo Litvance i to se na kraju i desilo. Atmosfera u reprezentaciji je zaista sjajna, ovo je bila historijska pobjeda koju ćemo pamtiti do kraja svog života. Ovu pobjedu posvećujemo treneru Borisu Džidiću koji nažalost zbog operacije nije bio tu sa nama. Želimo mu što brži oporavak-, rekao je Sandro Antunović nakon meča.


Njegoš Sikiraš je i pored male povrede pokazao da se radi o velikom potencijalu. Ne treba ni zaboraviti naše Luku Labusa, Sabahudina Jahića, Sanija Čamparu, Matea Zovku, Boška Bojovića, Darija Drežnjaka, Emira Čerkezovića, Farisa Verlaševića.


Neki od njih su dobili više prilike za igru, neki manje, ali je jedno sigurno, a to je da ova reprezentacija ima veliki timski duh i da među ovim momcima vlada sjajna atmosfera. U četvrtfinalu nastupamo protiv Francuske u četvrtak od 14:45 minuta koja je neporažena u dosadašnjem dijelu takmičenja, ali sigurno je da će naši momci i u ovom meču dati sve od sebe kako bi napravili još jedno veliko iznenađenje“.

 

E.Imamović za Zenicablog

 

Posljednje od

Povezani članci (by tag)