18 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 20 Avgust 2014 14:17

Održan press pred Kengur kup

Povodom održavanja 16. Međunarodnog košarkaškog turnira za mlade „KENGUR KUP 2014” danas je u Sali Općine Zenica održana press konferencija. Prisutnim su se obratili gospoda: Husejin Smajlović, zenički načelnik i predsjednik Organizacionog odbora (OO) ovogodišnjeg „Kengur Kup-a“, Zijad Softić, pomoćnik načelnika Općine Zenica za društvene djelatnosti, Enver Jahić, osnivač, predsjednik i šef stručnog štaba KK „Kengur“ Zenica.


Moderator na pressu bio je Zeničanin, Ibrahim Muratović, novinar sa Al Jazeera Balkans.
Zenički načelnik Husejin Smajlović, na današnjoj press konferenciji, ponovio je kako se radi o sportskoj priredbi kojoj se Zenica raduje i po kojoj je ovaj grad postao prepoznatljiv. Istakao je da će Općina Zenica uvijek davati podršku ovakvim uspješnim projektima kao što je Kengur Kup.
Domaćin i tehnički organizator ovogodišnjeg 16. Međunarodnog košarkaškog turnira za mlade „KENGUR KUP 2014” je Košarkaški klub „Kengur“ iz Zenice.
Turnir će se održati od 22. do 24. avgusta 2014.godine u 4 dvorane i na 8 terena uz učešće 42 ekipe iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Mađarske i Slovenije.
„Ovo je jedna od najmasovnijih sportskih manifestacija u Zenici, ZE-DO kantonu i BiH. Očekujemo učešće preko 500 dječaka i djevojčica, što Kengur Kup čini posebnom manifestacijom u regionu“- ističe, između ostalog, Enver Jahić, osnivač KK Kengur. On nam je predstavio trenere u KK Kengur (Efendić Jasmin, Enes Hadžihalilović, Arman Bjelošević , Haris Muslić) i nekoliko mlađih košarkaša i košarkašica Kengura (Amila Isaković, Merdanović, Harun Draganović, Amir Nakić, kapiten juniora...).
Jahić napominje da ovakav turnir ne može niko organizovati osim Zenice, koja ima sve na dohvat ruke (smještaj za sve sportiste, dvorane i svu prateću infrastrukturu), koja je dovoljna za jednu ovakvu manifestaciju. Pohvalio je pomoć i podršku Općine Zenica za održavanje ovog, već nadaleko poznatog turnira i da Zenica nikada nije okrenula leđa ovoj manifestaciji.

Zijad Softić je, pored ostalog, rekao: „Zenica, kroz ovaj i slične sportske sadržaje, promoviše svoju infrastrukturu i potvrđuje opredjeljenje da je Zenica grad sporta. Ovaj turnir povezuje mlade ljude, prevazilazi granice i sve barijere. Danas su mladi iz više država u Zenici, sutra će naša djeca biti gosti u drugim državama i to je ono čemu težimo. Kroz ovakve manifestacije Zenica se osposobljava za organizaciju velikih sportskih manifestacija“- zaključuje Softić.
U dosadašnjih 15 izdanja „Kengur Kup-a“ učestvovalo je preko 6.000 mladih ljudi iz 15-tak država. Finalni program će se održati u zeničkoj Areni. Enver Jahić je rekao, kako posljednjih pet turnira u finalu nije učestvovala nijedna ekipa iz Zenice, te izrazio nadu kako će se to ove godine desiti.

Ovogodišnji „Kengur Kup“ zvanično će biti otvoren upravo gradskim derbijem između Čelika i Nets-a u 15,30 sati u Areni.
Takmičenje se odvija u 5 kategorija i to : juniori,kadeti,pioniri, predpioniri i djevojke (kadetkinje).
Kengur kup se održava 22-24.08 2014 u četiri dvorane u gradu : Arena Zenica, Bilmište, O.Š. „Musa Ćazim Ćatić“ i O.Š. „Skender Kulenović“.
Otvaranje turnira će se održati u petak 22.08.2014 u Areni Zenica sa početkom u 16 sati.

Iz KK Kengur poručuju:

„Dođite i podržite ovaj jedinstveni događaj u našem gradu i postanite dio jedne lijepe sportske priče“.

E.Imamović za Zenicablog

+foto sa pressa i mini foto galerija