20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 13 Avgust 2014 22:40

BIH bolja od Britanije 80:67

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine pobjedom je započela kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2015. godine. Najbolji košarkaši Bosne i Hercegovine večeras su u Londonu pobijedili selekciju Velike Britanije s 80:67 (23:11,23:20,21:19,13:17) Reprezentacija BiH već u prvoj četvrtini susreta pokazala je da u svojim redovima ima mnogo bolje košarkaše od Britanaca. Raspoloženi bh. košarkaši pogađali su sa svih pozicija, a posebno su se istaknuli Mirza Teletović, Nemanja Mitrović i Elmedin Kikanović. 



Mitrović je u prvom poluvremenu trojke šutirao četiri od pet, dok je Teletović za dva poena imao stopostotni učinak, dva od dva, a promašio je samo jedan od tri šuta za tri poena. I kada su Britanci odigrali bolje odbranu na vanjskim pozicijama, nisu uspjevali zaustaviti Kikanovića, koji se pod košem odlično kretao i koristio asistencije Pašalića i Stipanovića. Prvo poluvrijeme utakmice završeno je rezultatom 46:31 za BiH. Treća četvrtina igrala se ''koš za koš'', što je više odgovaralo selekciji BiH, koja je na taj način održavala prednost iz prvog poluvremena. Taj period igre okončan je u korist reprezentacije BiH rezultatom 21:19. Ipak, posljednji period susreta donio je dosta opušteniju, a samim time i slabiju igru bh. košarkaša, koji su postepeno gubili stečenu prednost. Velika Britanija je nošena raspoloženim Clarkom (14 poena) i Johnsonom (13) značajno smanjila rezultatski deficit. 

Domaći košarkaši nisu uspjeli doći do potpunog preokreta nakon što je u posljednjim minutama susreta nekoliko pogođenih šuteva bh. igrača, a s druge strane promašenih šuteva za tri poena, riješilo pitanje pobjednika.  Najefikasniji u reprezentaciji BiH bio je Teletović s 25 poena i šest skokova, Mitrović je dodao 12, a Stipanović deset poena. Narednu kvalifikacionu utakmicu bh. košarkaši igrat će 17. augusta protiv reprezentacije Islanda u dvorani ''Mejdan'' u Tuzli.