17 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 07 Avgust 2014 15:50

Alić, Tuka i Mileusnić i Cirihu

Atletska reprezentacija Bosne i Hercegovine od 12. do 17. augusta ove godine nastupit će na evropskom prvenstvu u švajcarskom Zürichu. Bosnu i Hercegovinu predstavljat će četiri atletičara, bacači kugle Hamza Alić i Kemal Mešić, trkač na 800 metara Amel Tuka i bacač koplja Dejan Mileusnić, a ekipu će voditi Mehmed Skender.


- Ekipa Bosne i Hercegovine će biti mala ali kvalitetna. Odavno spremamo ekipu koja će nas predstaviti u Zürichu. Četiri atletičara su ispunila normu i pratit će ih jedan trener. Ne možemo biti nezadovoljni jer mi smo mali i siromašan savez - rekao je na današnjoj konferenciji za medije predsjednik Atletskog saveza BiH Suad Kaknjo.

Trofejni bh. bacači kugle Mešić i Alić početkom godine su bili u izvrsnoj formi, međutim u posljednje vrijeme javili su se problemi zbog kojih s rezervom prognoziraju rezultate na EP-u u Njemačkoj.

- Ulazak u finale je moj primarni cilj. Međutim na posljednjim takmičenjima na kojim sam nastupio nisam ostvario baš sjajne rezultate, tako da moja forma nije baš na nivou na kojem bi želio da bude. Naravno dat ću sve od sebe i pokušati ući u finale - rekao je Alić koji vjeruje da bi za finale bio dovoljan hitac dužine 19,70 metara.

Mešić, koji iza sebe ima odličnu sezonu i nekoliko osvojenih medalja, također je bio zadovoljan ulaskom u finale, jer je na atletskom mitingu u Češkoj povrijedio kažiprst, zbog čega je slabije trenirao u posljednje vrijeme.

- Imao sam odličnu sezonu. Nekoliko puta sam imao hice preko 20 metara. Sve je bilo dobro do prije par sedmica kada sam u Češkoj povrijedio kažiprst desne ruke. Sada nisam siguran u kakvoj sam formi, ali vjerujem da posljednjih osam mjeseci napornog rada ne može tek tako isčeznuti. Na EP-u bi svaki hitac preko 20 metara bio izvanredan. Mogu samo obećati da ću dati sve od sebe - naglasio je Mešić.

Dodao je da prvenstvo Evrope u Zürichu, poznatom kao grad atletike, predstavlja poseban motiv za sve takmičare. U tom gradu su sve ulaznice za EP rasprodate prije tri mjeseca, što je dodatni razlog zbog kojeg bh. atletičari s nestrpljenjem isčekuju početak takmičenja.