29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 21 Juli 2014 00:19

Sportske igre RVI FBIH

 U Organizaciji Saveza ratnih vojnih invalida (RVI) Federacije BiH (FBiH), polovinom idućeg mjeseca bit će održane 11. sportske igre RVI-a FBiH, čiji će domaćin biti Unsko-sanski kanton (USK), odnosno Općina Bihać.  Trodnevne igre bit će održane 15., 16. i 17. augusta u kasarni „Adil Bešić“, a očekuje se učešće oko 400 takmičara s područja cijele Federacije BiH i Brčko Distrikta. Prvi put ova sportska manifestacija trajat će tri dana, a do sada je uglavnom bila jednodnevna ili najviše s jednim noćenjem. 

 

Organizatori smatraju da će upravo zbog toga ovogodišnje igre biti puno sadržajnije, što ustvari jeste osnovni cilj. Ipak, naglašavaju, poruka tih igara treba da bude, prije svega druženje, a tek onda sportski rezultati. 

 

- Imamo podršku Vlade FBiH, odnosno Ministarstva za boračka pitanja. Iskreno  se nadam da ćemo imati i Vlade USK-a, te Ministarstva za pitanja boraca na nivou kantona, a što se tiče Općine Bihać ona je već pokazala razumijevanje i općinski načelnik je svojim zaključkom donio odluku oko pomoći u finansiranju sportskih igara ovdje u Bihaću - izjavio je za Agenciju Fena Ale Hošić, predsjednik Saveza RVI-a FBiH. 

 

USK je jednom već bio domaćin ovih igara u septembru 2007. godine, također u Bihaću. Iako vrijeme baš nije poslužilo, Hošić kaže da se i danas prepričava da su to bile najbolje organizirane igre i takmičenja, na kojima su se učesnici najbolje osjećali. Dodao je da je siguran da će ove godine biti još bolje organizirane. 

 

- Prvi put je 12 sportskih disciplina, a do sada je to bilo maksimalno 10, najčešće 8. Ove godine smo, zbog kasarne kao objekta koji nam zaista pruža mnogo mogućnosti, proširili igre na neke vojničke discipline, a to je bacanje manevarske bombe u cilj, te vratili boćanje, košarku u kolicima i još neke druge discipline, koje iz objektivnih razloga drugi kantoni i gradovi nisu mogli organizirati - kazao je Hošić. 

 

Dodao je da postoje uvjeti za organiziranje i puno više od ovih 12 disciplina, ali zbog ograničenog smještajnog kapaciteta za oko 400 učesnika, to nije bilo moguće. Do sada je, prema njegovim riječima, maksimalno bilo oko 300 učesnika u svim ostalim kantonima, tako da Bihać prednjači i po broju učesnika.