28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 10 Juli 2014 04:23

Pripreme Bh. košarkaša

Generalni sekretar Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine Harun Mahmutović rekao je da se dosadašnji tok priprema naše seniorske reprezentacije u Sarajevu odvija u vrlo dobroj atmosferi.

 

Najveći broj bh. košarkaša u izvanrednom je raspoloženju još od prvog dana okupljanja na Ilidži. Ipak, valja istaći da u redovima našeg tima ima i onih igrača koji nakon naporne sezone u svojim klubovima koriste ovo vrijeme da zaliječe sitne povrede, ali to previše ne remeti odvijanje priprema za nastup u kvalifikacijama za Eurobasket naredne godine. Prvi operativac KSBiH istakao je da naš tim trenutno trenira jedanput dnevno, a Mahmutović je još potvrdio da će kapiten i najbolji košarkaš bh. tima Mirza Teletović danas prvi put zvanično trenirati sa našom selekcijom. Podsjetimo, Teletović zbog NBA pravila nije mogao trenirati tokom kompletnih priprema. 

 

"Teletović je došao u Sarajevo prije nekoliko dana. Družio se ovih dana sa saigračima, sa kojima je izgradio izvanredno pozitivan odnos. Mirza dosad nije smio trenirati. Takva su pravila. Ipak, od danas i on će se moći priključiti trenažnom procesu naše reprezentacije", rekao je Mahmutović i dodao:   

 

"Sve što pohvalno govorim o Teletoviću samo pokazuje to o kakvom karakternom čovjeku i košarkašu je riječ. On ima sjajan odnos sa svima. Pravi je vođa našeg tima." Mahmutović je kazao da Nihad Đedović neće moći igrati u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2015. godine, u kojima će naši košarkaši igrati u grupi A protiv Velike Britanije, 13. augusta u Londonu i 24. augusta u Sarajevu, te sa Islandom, 17. augusta u Tuzli i 27. augusta u Reykjaviku.    

 

"Nažalost, Đedović definitivno propušta kvalifikacije. Nadali smo se da će se on oporaviti od povrede, ali to se nije desilo. Izostanak Đedovića veliki je gubitak za nas jer je on bio jedan od naših najstandardnijih košarkaša i nosilac igre, no povreda je učinila svoje."

 

Mahmutović je istakao da mnogi klubovi ne saopštavaju svojim košarkašima njihovo tačno zdravstveno stanje, nego ih iskorištavaju do kraja, pa neki od njih dolaze na reprezentativna okupljanja dosta zapušteni. Uz to, generalni sekretar KSBiH najavio je da će naši košarkaši 12. jula odigrati kontrolnu utakmicu sa Bjelorusijom, koja će biti zatvorenog tipa. 

 

"Bilo je planirano da igramo sa selekcijom Izraela, ali je ovaj meč otkazan zbog zdravstvenih  problema sa igračima. Isto je uradila i reprezentacija Slovačke", istakao je Mahmutović.  On je naglasio da će naš tim imati provjere od 18. do 20. jula sa Italijom, Bjelorusijom i Crnom Gorom.