19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 25 Juni 2014 21:32

Sušić se pobjedom oprašta od reprezentacije?

Nogometna reprezentacije Bosne i Hercegovine okončala je nastup na Svjetskom prvenstvu u Brazilu s dva poraza (Argentina i Nigerija), te pobjedom protiv Irana.


Selektoru Safetu Sušiću utakmica protiv Irana mogla bi biti posljednja na klupi reprezentacije BiH s obzirom da mu 30. juna ističe ugovor.

Zasad nije poznato da li će mu biti ponuđeno produženje ugovora, a Sušić vjeruje da će sve biti poznato za desetak dana.

Sušić je reprezentaciju BiH preuzeo u decembru 2009. godine od hrvatskog stratega Miroslava Blaževića. BiH je vodio na 44 utakmice i ostvario učinak od 22 pobjede, sedam remija i 15 poraza.

Nakon zavidne igračke karijere, ostat će upamćen i kao prvi bh. selektor koji je izborio nastup na velikom nogometnom takmičenju.
Sušić, koji je u ovom meču na teren izveo izmijenjen sastav u odnosu na prethodna dva susreta, čestitao je reprezentativcima na pobjedi. Još jednom je potcrtao da je BiH, uz malo više sreće, mogla do drugog kruga.

- Da je bilo malo bolje igre u drugoj utakmici, više sreće i manje sudijskih pogrešaka, večeras bi vjerovatno slavili, ali sve je to sastavni dio fudbala. Žao mi je zbog onih koje smo razočarali. Ovdje ima dobrih momaka, dobra ekipa može da se sastavi. Treba već razmišljati o sljedećem kvalifikacije. Mogli smo proći još jednu stepenicu, ali šta je tu je - kazao je Sušić.

Priznao je da je nedostatak iskustva možda bio presudan.

- Prvi put smo tu. Bez obzira što naši igrači igraju u velikim klubovima, trebalo je malo više međeunarodnog iskustva. Zakazali smo u ključnim utakmicama gdje je nedostajao psihološki momenat - dodao je Sušić.

Jedan od najboljih igrača BiH i u ovom meču bio je Miralem Pjanić, koji je dobru igru krunisao pogotkom.

Naglasio je da je zadovoljan zbog prve pobjede, ali da mu je žao što ekipa nije uspjela izboriti plasman u osminu finala.

- Nismo postigli ono što smo željeli i žao nam je zbog toga. Bili smo dobri u zadnjoj utakmici, a uz malo sreće mogli smo proći dalje. Moram reći da smo svi dali sve od sebe. Ovo nam je prvo veliko iskustvo - kazao je Pjanić.

Reprezentacija BiH pobijedila je Iran sa 3:1 u posljednjem kolu grupne faze takmičenja, ali je ranije ostala bez šansi da se plasira u osminu finala.

U drugom meču u grupi Argentina je pobijedila Nigeriju sa 3:2 i s maksimalnim učinkom osvojila prvo mjesto. Nigerija je uprkos porazu ostala na drugoj poziciji zahvaljujući porazu Irana, koji je s jednim bodom završio na posljednjem mjestu, iza trećeplasirane BiH.