28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 20 Juni 2014 05:55

FIFA: sudijski sprej

Ukoliko ste od početka gledali Svjetsko prvensto u fudbalu, šanse da niste vidjeli čudnovati sprej koji koriste sudije ravne su nuli. Uvijek kada je slobodan udarac blizu gola, sudije uzimaju sprej i označavaju mjesto prekršaja, ali i mjesto gdje bi trebalo da stoji živi zid, prskajući na travu čudnovatu bijelu smjesu, piše Telegraf.rs. Ovaj sprej je postao ”najbolji prijatelj” sudija na Svjetskom prvenstvu, a za sve one koje interesuje o čemu se radi, u pitanju je smjesa koja nevjerovatno podsjeća na pjenu za brijanje. Ono što krasi ovaj sprej svakako je činjenica da nakon minut nestaje sa terena i ne pravi probleme u nastavku igre.

 

Sastoji se od vode (koja čini oko 80 odsto sadržaja), butana (gasa koji pomaže da sprej izađe iz konzerve) i ostalih supstanci koji se, na primjer, mogu naći u silikonu ili nekim polimerima. 

 

- Ova inovacija će svakako dovesti do većeg broja golova iz slobodnjaka – rekao je bivši engleski sudija Howard Webb. Cilj ovog spreja jeste da se živi zid postavi na razdaljinu na kojoj treba da bude, a ne da se fudbaleri kreću i tako kupuju sebi prostor. Također, sudije obilježavaju i mjesto gde lopta treba da se nalazi tako što crtaju polukrug oko nje. Ova tehnologija baš i nije najnovija pošto se prvi put koristila 2011 na ”Copa America”, dok se od tada koristi i u MLS ligi. Prvi put se koristi na velikom šampionatu pod okriljem FIFE koja je, doduše, koristila ovu tehnologiju na klupskom SP i takmičenjima mlađih kategorija. Ono što je bitno jeste i to da će se od naredne sezone koristiti i u Ligi prvaka.  Zanimljivo  je da se priča o ovom spreju prvi put povela 1980. godine i to u Engleskoj, kada je tadašnja FA odbila da koristi ovu inovaciju koju su predložili legenda Mančester junajteda Bobi Čarlton i tadašnji sudija Nil Midgeli.