19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 15 Juni 2014 10:12

Večeras BIH - Argentina

16. juni 2014. godine ostat će zapisan i upamćen u historiji bh. fudbala kao dan kada je fudbalska reprezentacija BiH odigrala svoj prvi, historijski meč na Svjetskom prvenstvu u Brazilu. Na legendarnoj Maracani Zmajevi večeras u ponoć igraju sa reprezentacijom Argentine. Kapiten Zmajeva Emir Spahić uputio je pismo svim navijačima naše reprezentacije ali i svim ljubiteljima fudbala u kojem ističe da su svi Zmajevi spremni za večerašnji meč.

 

"Moji saigrači i ja lično smo spremni za nastup na najvećoj svjetskoj fudbalskoj smotri i mogu slobodno reći da jedva čekamo početak utakmice. Svima vama koji ste bili i koji ćete biti uz nas, uživo na stadionu, ili diljem svijeta uz TV ekrane, kapiten ne može obećati sigurne pobjede i plasman u drugu fazu takmičenja, ali može da će svi naši reprezentativci uraditi sve da Bosnu i Hercegovinu predstave u najboljem svjetlu, te da cijeloj planeti pokažemo koliko smo mi Bosanci i Hercegovci sposobni i kvalitetni za najveće rezultate", napisao je Spahić.

 

"Naše misli su posebno uz žrtve poplava u Bosni i Hercegovini, te je sve ono što smo proživjeli sa našim narodom motiv da u sebi nađemo dodatnu snagu, strpljenje, znanje i koncentraciju da napravimo u Brazilu što bolji rezultat i barem na taj način uljepšamo svakodnevnicu onima koji su ostali bez svojih domova, imovine, sigurnosti. Svi kao jedan za našu Bosnu i Hercegovinu", napisao je Spahić.

 

Prijenos utakmice Argentina - BiH možete pratiti večeras u ponoć na BHT 1, BHT 1 HD, HRT 2, RTS 1, ZDF i ZDF HD.


Selektor Safet Sušić navodi da je Argentina apsolutni favorit, ali da će njegovi igrači učiniti sve da prirede iznenađenje. Obećao je da će njegovi igrači dati maksimum.

- Nećemo im dozvoliti da nam se slobodno šetaju terenom. Imamo i mi dosta igrača koji su jako dobri. Oni koji su pratili našu reprezentaciju to znaju, a oni koji nisu mislim da će to vidjeti sutra - kazao je Sušić. Smatra da nije važno koji tim će na teren izvesti njegov kolega na klupi argentinske reprezentacije Alejandro Sabella, "jer koga god pošalje na teren to su vrhunski igrači". Najavio je napadačku igru, navodeći da je takva filozofija njegove ekipe. Susret BiH - Argentina igra se u nedjelju u ponoć po srednjoevropskom vremenu (19.00 po lokalnom vremenu) na stadionu Maracana u Rio de Janeiru. Sudit će Joel Aguilar iz Salvadora.


Izabranici Safeta Sušića spremno dočekuju svoj prvi nastup na SP-u, prvi u nogometnoj historiji BiH. Zdravstveni bilten u timu je zadovoljavajući a moral na visokom nivou nakon pobjeda u pripremnim susretima protiv Obale Slonovače i Meksika. 

Brojni bh. nogometni stručnjaci, bivši reprezentativci, treneri i legende ex jugoslovenskog i bosanskohercegovačkog nogometa, složni su u izjavama da naša zemlja ima snagu za novi historiski podvig i plasman u eliminacionu fazu takmičenja.Sigurno najveća bh. nogometna legenda Ivica Osim, popularni ''Štraus'', vjeruje da BiH može pobijediti ''Gaučose'' agresivnim pristupom igri, te da bi totalna defanziva našeg tima bila pogrešna.

- Defanzivom daješ Argentincima veliku prednost. Trebamo ih iznenaditi agresivnijom i življom igrom. Odbrana nam nije svojstvena i ne trebamo se potpuno zatvoriti - objasnio je Osim. Većina stručnjaka koji su dali svoje mišljenje u predstojećem susretu složili su se da se BiH ima mnogo čemu nadati protiv južnoameričkih velikana ukoliko pristup igri i taktika budi slični  pripremnoj utakmici protiv Meksika, koju je BiH dobila s 1:0.

- Ako se postavimo kao u susretima protiv Meksika i Obale Slonovače, niko nas ne može deklasirati - smatra bivši nogometaš Željezničara i reprezentacije BiH Bulend Biščević. Mnogi su uvjereni da nam je recept za uspjeh pokazala reprezentacija Hrvatske, koja je uprkos porazu u uvodnom susretu SP-a protiv domaćina Brazila (3:1) pokazala kako treba pristupiti utakmici protiv favorizovanog južnoameričkog protivnika.

- Brazil nije bio dominantan koliko se očekivalo, a tome je sigurno uzrok bila pametna i disciplinovana igra selekcije Hrvatske, koja je izgubila nerealnim rezultatom. Smatram da su Hrvati pokazali našim momcima način na koji treba pristupiti utakmici protiv Argentine - izjavio je Agenciji FENA Dželaludin Muharemović, bivši reprezentativac i nogometaš sarajevskog ''Želje''. Najveća snaga Argentinaca leži u ponajboljem igraču današnjice, Lionelu Messiju, koji će predvoditi ''pakleni'' napad te selekcije uz Sergia Aguera, Gonzala Higuaina, Ezequiela Lavezzija i Rodriga Palacia. S druge strane BiH je selekcija koja je pokazala da joj odbrana nije svojstvena, te da se najbolje snalazi kada se nalazi na protivničkoj polovini terena. Selektor Sušić će najverovatnije u napadu držati usamljenog Edina Džeku, kojeg će pokušati proigrati Pjanić i Misimović. Legenda bosanskohercegovačkog i eks jugoslavenskog nogometa Predrag Pašić ističe da je nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine kroz kvalifikacije pokazala psihološku stabilnost koja nije toliko svojstvena reprezentacijama s ovih prostora. 

- Veliki sam optimist o pitanju nastupa naših momaka. Vjerujem da smo jedna od zemalja koje imaju najveće šanse da naprave iznenađenje na prvenstvu. Utakmica protiv Argentine našem timu može dati veliku prednost u odnosu na Nigeriju i Iran - istaknuo je Pašić.  Nogometne reprezentacije BiH i Argentine u historiji su se susrele dva puta. Oba puta su pobijedili ''Gaučosi''. U prvom susretu odigranom 1998. godine u Cordobi slavili su s 5:0, a drugi put prošle godine u američkom St. Louisu s 2:0. Utakmice reprezentacije BiH u Brazilu pratit će oko 5.000 bh. navijača, a očekuje se veliki broj ljubitelja nogometa u ''fan zonama'', koje su pripremljene u brojnim bh. gradovima.