28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 10 Juni 2014 21:40

U16: BIH bolja od Škotske

Na stadionima u Hrasnici i Vogošći danas su odigrani susreti prvog kola UEFA "U-16" razvojnog mini turnira. Reprezentacija BiH je u Hrasnici bila bolja od Škotske nakon izvođenja jedanaesteraca. Regularni dio utakmice završen je rezultatom 3:3. 



Reprezentativci BiH poveli su u sudijskoj nadoknadi prvog poluvremena golom kapitena Zinedina Mustedanagića iz slobodnog udarca. U drugom poluvremenu Škotska preokreće rezultat golovima Marka Hilla u 43. i 55. te Allistaira Cootea u 46. minuti.

U 66. minuti Ajdin Mujagić smanjuje prednost Škotske, a u trećoj minuti nadoknade Nikola Baban izjednačuje rezultat. 

Pristupilo se izvođenju jedanaesteraca u kojem su se izabranici Sakiba Malkočevića bolje snašli. Za BiH penale su pogađali Amar Suljić, Muhamed Mujić, Seid Behram i Srđan Vulić, dok su za Škotsku precizni bili Blair Kidd, Joshua Laws i Sean McKirdy. 

Prema pravilima UEFA razvojnih turnira BiH je osvojila dva boda, a Škotska jedan. 

- Bila je ovo vrlo teška utakmica, a i vrijeme je bilo teško za igru. Dječaci iz obje ekipe zaslužuju sve pohvale. Igrali smo protiv fizički moćne ekipe. U prvom poluvremenu smo bili solidni, a u drugom, nakon što smo izmjenili većinu igrača Škotska je preokrenula rezultat. Ipak, pokazali smo snagu, karakter i kvalitet i došli do izjednačenja. Ovo nam je dobra provjera pred kvalifikacije za EP -  rekao je selektor Malkočević. 

- Smatram da smo bili bolji od Škotske. Tehnički smo kvalitetnija ekipa. Stvorili smo više prilika i zaslužili da pobijedimo - izjavio je nakon utakmice reprezentativac BiH Denis Žerić. 

U drugoj utakmici u Vogošći Azerbejdžan je pobijedio Crnu Goru sa 1:0 autogolom Alekse Đurkovića u 29. minuti.

Turnir se nastavlja sutra susretima BiH - Crna Gora (Vogošća, 16 sati) i Škotska - Azerbejdžan (Hrasnica, 16 sati).