28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 10 Juni 2014 10:06

Uz Zmajeve i u Brazilu

Najvatreniji navijači nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine imat će priliku po prvi put u historiji naše zemlje otputovati na veliko takmičenje i bodriti ''zmajeve'' na utakmicama svjetskog prvenstva u Brazilu. Smotri najboljih svjetskih nogometnih ekipa prisustvovat će bh. navijači koji su uspjeli izdvojiti poveću sumu novca za putovanje, smještaj i utakmice u Brazilu, koja ovisi od aranžmana za koji su se opredijelili. 

 

Kako je Agenciji FENA kazao predstavnik Nogometnog saveza BiH u Brazilu Adnan Džemidžić, Sušićeve izabranike na sve tri utakmice u Rio de Janeiru i Salvadoru bodrit će između 4.000 i 5.000 navijača.

 

- Grupa od oko 200 ''BH Fanaticosa'' kupila je karte preko Saveza i registrovala se na FIFA-inoj stranici. Očekujemo da će na svakoj utakmici biti između četiri i pet hiljada naših navijača, ali ne možemo tačno reći koliko njih dolazi iz BiH a koliko iz dijaspore. Najljepši podatak je da će cijeli Brazil navijati za BiH - rekao je Džemidžić. Navijači BiH koji su odlučili posjetiti daleki Brazil, pored utakmica reprezentacije moći će se družiti u fan zonama, odsjedati u hotelima od tri i četiri zvjezdice, obilaziti znamenitosti i uživati u čarima najveće južnoameričke države.  Turističe agencije iz BiH ponudile su nekoliko aranžmana za Brazil, od kojih je većina za jednu utakmicu (BiH - Argentina), dvije utakmice u kombinaciji s hrvatskim turističkim agencijama (Brazil - Hrvatska i BiH - Argentina), te sve tri utakmice reprezentacije BiH u grupnoj fazi takmičenja.

 

Većina agencija u svojoj ponudi će imati i mogućnost produženja boravka u Brazilu, ukoliko reprezentacija BiH izbori plasman u eliminacionu fazu svjetskog prvenstva. Najveći broj navijača putovat će preko agencije Centrotrans, oficijelne agencije Nogometnog saveza BiH, koja će u Brazil prevesti nešto više od 500 osoba, od kojih je 300 iz BiH i nešto više od 200 iz dijaspore.  Jedan od Centrotransovih aranžmana uključuje utakmicu Brazil - Hrvatska, na koju će bh. navijači otputovati zajedno s hrvatskim navijačima, koji će također prisustvovati utakmici između BiH i Argentine. Preko agencije RelaxTours u Brazil će otputovati 48 osoba raspodijeljenih u tri grupe, kojima će biti omogućeno i produženje boravka u Brazilu. Agencija Sol Azur u Brazil će povesti više od 100 bh. navijača u dva aranžmana. Prvi se odnosi na utakmicu BiH - Argentina, a drugi na pomenutu utakmicu i prvi susret SP-a između Brazila i Hrvatske.  Sarajevska agencija M97 obezbijedila je aranžman za utakmicu BiH - Argentina za 40 osoba iz dijaspore i 20 iz Sarajeva. Aranžman uključuje četiri noćenja u Rio de Janeiru, a u pripremi su i druge ponude koje će biti ''aktivirane'' ukoliko BiH prođe grupnu fazu. 


Državljani Bosne i Hercegovine izuzeti su iz potrebe pribavljanja viza za ulazak, izlazak, prolazak i boravak na teritoriji Brazila do 90 dana, računajući od datuma prvog ulaska u zemlju. 

 

Navijačima se savjetuje oprez zbog zabilježene visoke stope kriminaliteta, posebno u marginalnim kvartovima ''favelama'' svih velikih gradova, a naročito Rio de Janeira, Salvadora, San Pabla i Brasilie.