29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 07 Juni 2014 23:46

Međ. prvenstvo paraplegičara

Završeno 11.Međunarodno prvenstvo paraplegičara i oboljelih od dječije paralize (PODP) Proglašenjem pobjednika po disciplinama i ekipno, u hotelu „Zenica“, završeno je 11. Međunarodno otvoreno prvenstvo paraplegičara i oboljelih od dječije paralize (PODP). Prvenstvo je  održano 7. juna 2014 (subota) u Zenici na Atletskom  stadionu „Kamberovića polje“ sa početkom u 9 sati.


Na prvenstvu su učestvovale ekipe iz država nastalih raspadom Jugoslavije (osim Hrvatske), ekipa Republike srpske i sedam kantona Federacije BiH. Na prvenstvu je učestvovalo preko 150 takmičara, koji su se  takmičili u atletici i šahu.  Organizator prvenstva bio je Savez paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije BiH. Domaćin Prvenstva bilo je Udruženje paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica-članica Saveza.  Prvenstvo se odvijalo  po pravilima Međunarodnog paraolimpijskog komiteta i Atletske asocijacije, uz manje prilagodbe postojećim uslovima vezanim za opremu takmičara.


Od atletskih disciplina zastupljene su bile: trke u standardnim mehaničkim invalidskim kolicima na 100, 200 i 400 metara, te bacanje kugle, koplja i diska.  Ceremoniju proglašenja pobjednika veoma uspješno vodio je  urednik sporta sa RTV Zenica, inaće medijskog sponzora, gdin Mirsad Pripoljac. Uručene su medalje i diplome za tri prvoplasirana takmičara u svim disciplinama.


Proglašeni su i ukupni pobjednici:

-Najbolja ženska ekipa u atletici je ekipa ZE-DO kantona,

-Najbolja muška ekipa u atletici je ekipa ZE-DO kantona,

-Najbolja ekipa u šahu je ekipa Republike srpske,

-Ukupni pobjednik u atletici je ekipa ZE-DO kantona,

-Najstariji takmičar bio je Mirsad Đulbić,

-Najmlađi takmičar bila je Samira Džidić.

 

Medalje, diplome i pehare za ukupne pobjednike uručivali su: Hasan Topalović, predsjednik OO, Elvira Bešlija, generalni sekretar PODP i Harun Aliefendić, član OO prvenstva.

Preostale pobjednike (Najbolji atletičar i atletičarka) biće naknadno proglašeni nakon bodovanja svih rezultata, koje su nam organizatori obećali dostaviti.

 

Predsjednik Organizacionog odbora, Hasan Topalović i član OO, Harun Aliefendić ističu zadovoljstvo nakon održanog  prvenstva, organizacijom, brojem takmičara i rezultatima.  Održavanje ovog prvenstva u Zenici je priznanje od Saveza BiH Zenici i njihovom Udruženju za domaćinstvo ovog velikog sportskog događaja, jer je zeničko Udruženje, do sada, bilo samo organizator takmičenja na nivou ZE-DO kantona. Ovo takmičenje bilo je i susret sa ostalim Udruženjima sa prostora bivše SFRJ na kojem su razmjenjena iskustva u radu i sticanje novih poznanstava i drugo.

 

Topalović se zahvalio Općini Zenica na finansijskoj podršci  kao glavnom donatoru, kantonalnoj vladi na finansijskoj podršcii, te zahvalio i medijima na praćenju prvenstva.

Još jednom, nakon i ovog takmičenja, zadatak je ispunilo i J.P. za upravljanje i održavanje sportskih objekata Zenica, koje je obezbjedilo teren i uslove za odvijanje takmičenja. Nakon proglašenja pobjednika uslijedila je večera, te zabava na kojoj svira KUD Željezare Zenica sa vokalnim solistima Dževadom Mustafićem i Smiljanom Tucaković.

 

E.Imamović za Zenicablog

 

POGLEDAJ FOTO GALERIJU

 

 

 

...

Povezani članci (by tag)