18 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 06 Juni 2014 15:08

Međunarodno prvenstvo paraplegičara

Press povodom 11.Međunar. prvenstva paraplegičara i oboljelih od dječije paralize. Danas je u press salonu stadiona na Kamberovićima u Zenici, održana press konferencija povodom održavanja 11. Međunarodnog otvorenog prvenstva paraplegičara i oboljelih od dječije paralize.

 Prvenstvo će se održati 7. juna 2014 (subota) u Zenici na Atletskom  stadionu „Kamberovića polje“ sa početkom u 9 sati.

 


Prisutnim su se obratili: mr.sci. Hasan Topalović, predsjednik Organizacionog odbora prvenstva, te Harun Aliefendić i Zdenko Mileusnić, članovi Organizacionog odbora. Topalović ističe priznanje od Saveza BiH Zenici i njihovom Udruženju za domaćinstvo ovog velikog sportskog događaja, jer je zeničko Udruženje, do sada, bilo samo organizator takmičenja na nivou ZE-DO kantona. Ovo takmičenje će biti i susret sa ostalim Udruženjima sa prostora bivše SFRJ na kojem će se razmjeniti iskustva u radu, steći nova poznanastva i drugo.

Napominje da je razrađen, do najsitnijih detalja, sav program prvenstva od otvaranja, takmičenja, dodjele medalja do proglašenja pobjednika u hotelu „Zenica“ u večernjim satima. Topalović je zahvalio Općini Zenica na finansijskoj podršci  kao glavnom donatoru, kantonalnoj vladi na finansijskoj podršcii, te zahvalio i medijima na praćenju i obavještavanjima pred ovo prvenstvo.

Gospodin Harun Aliefendić napominje da je ovo novi sportski događaj za Zenicu i priznanje za dosadašnja organizovanja velikih takmičenja. Što se tiče tehničkih stvari sve je dovedeno do kraja i spremno za početak takmičenja.

O spremnosti terena i organizacije takmičenja ispred J.P. za upravljanje i održavanje sportskih objekataZenica prisutnim se obratio Zdenko Mileusnić, član O.O. prvenstva, te istakao spremnost ovog preduzeća da će odraditi sa uspjehom i ovo veliko takmičenje kao što su odradili i dosadašnja velika takmičenj kao npr. Balkansko prvenstvo, Kup Evrope i razna druga takmičenja.

Prenosimo i dijelove iz dopisa organizatora, koji nam je dostavljen pred ovaj press:

Kako je najavljeno prvenstvo će se održati 7. juna 2014 (subota) u Zenici na Atletskom  stadionu „Kamberovića polje“.

Organizator je Savez paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije BiH.

Domaćin Prvenstva bit će Udruženje paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica-članica Saveza.

Ovakav sportski događaji prvi put će se održati u Zenici.

Na prvenstvu učestvuju ekipe iz država nastalih raspadom Jugoslavije (osim Hrvatske), ekipa Republike srpske i sedam kantona Federacije BiH. Na prvenstvu će učestvovati 145 takmičara, koji će se takmičiti u atletici i šahu.

Prvenstvo se odvija po pravilima Međunarodnog paraolimpijskog komiteta i Atetske asocijacije, uz manje prilagodbe postojećim uslovima vezanim za opremu takmičara.

Od atletskih disciplina zastupljene su: trke u standardnim mehaničkim invalidskim kolicima na 100, 200 i 400 metara, te bacanje kugle, koplja i diska.

Svaki takmičar ima pravo po svom izboru da se takmiči u tri od šest zastupljenih atletskih disciplina. Takmičenje je ekipno, kao i u šahu. Svaki takmičar mora biti klasificiran prema osobnom invaliditetu, a klasifikaciju vrši certificirani liječnik – klasifikator.

Otvaranje prvenstva je 7. juna 2014. g. u 9,00 ÷ 9,30 sati.

 

Otvaranju će prisustvovati, kako je najavljeno:

- Federalni ministar kulture i sporta, g-din Salmir Kaplan

- Premijer Vlade ZDK, g-din Munib Husejnagić

- Ministar za rad i socijalnu politiku ZDK, g-din Ivica Ćurić

- Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK, g-din Mirko Trifunović

- Načelnik Zenice, g-din Husejin Smajlović

Nakon otvaranja, prvo idu utrke u invalidskim kolicima u ženskoj i muškoj konkurenciji od 9,30 do 10,45 sati a potom do 13 sati na programu su bacačke discipline. Bacanje atletskih rekvizita se obavlja sa bacačke stolice, ali takmičar koji ne želi, može bacati na svoju štetu iz svojih invalidskih kolica. Biti će prisutno 10 volontera, koji će pomagati takmičarima da se transferiraju iz invalidskih kolica na bacačku stolicu i obratno.

Šahovski turnir će biti u terminu od 15,00 ÷ 18,00 sati u hotelu „Zenica“.

Proglašenje pobjednika po disciplinama i ekipno biti će obavljeno u hotelu „Zenica“ u terminu 20,15 ÷ 21,00 sat.

Osim proglašenja pobjednika u pojedinim atletskim disciplinama, biti će obavljeno i proglašenje najbolje atletičarke, najboljeg atletičara, najbolje ekipe u šahu, najbolje ekipe u ženskoj atletici, najbolje ekipe u muškoj atletici i ukupni pobjednik prvenstva (ženska i muška konkurencija, ukupno).

 

E.Imamović za Zenicablog