Printaj ovu stranu
srijeda, 04 Juni 2014 16:04

Kako je Pape iznenadio naciju

Sušić iznenadio naciju: Papetovi Zmajevi izgledaju impresivno pred Mundijal. Historijski debi Bosne i Hercegovine na Svjetskom prvenstvu je sve bliži, popularni Zmajevi su napravili perfektnu uvertiru za svoje prvo veliko takmičenje. Američka turneja je apsolvirana na najbolji mogući način, zabilježene su dvije pobjede, pali su Obala Slonovače (2:1) i Meksiko (1:0), oni koji su ostali budni u sitne sate, a ima ih mnogo neće žaliti što će biti nenaspavani, razlog je jedan: impresivna igra Papetovih momaka. 

 

Zmajevi su doista tako izgledali, visok presing, ubitačna igra po krilima, sitni vez na centru igrališta i olako stvaranje šansi. Niti jednom fudbaleru se nema šta prigovoriti, ali treba biti oprezan jer svaka prevelika euforija obično zna biti kontraproduktivna. Sistem 4-2-3-1 je gledajući trenutnu situaciju puni pogodak, najveći skeptici konačno mogu razmišljati pozitivno. Najbolji dojam je definitivno ostavio Muhamed Bešić, dečko koji istrči ''dva maratona'' tokom jedne utakmice, napravi dosta pametnih i sitnih faulova, baš ono što treneri vole u modernom fudbalu. Edin Džeko je pokazao zašto je vođa ovog tima, postigao je dva gola, sam njegov pritisak uvlači protivniku strah u kost, dovoljno je prisjetiti se jutrošnje reakcije Miguela Herrere kada je vidio da je Dijamant u prvih 11 iako to nije bilo najavljeno.

 

Prvih 60-ak minuta protiv Obale Slonovače je mnoge ostavilo u čudu. Sjajni Edin Višća sa jedne i Izet Hajrović sa druge su bili neriješiva enigma. Brzonogi Višća je bio neuhvatljiv za Slonove na lijevoj strani, pokazao je da je kalibar za prvih 11, dok je Hajrović pravio dar-mar na suprotnoj, protiv Meksika je postigao i pobjednički gol. Miralem Pjanić je dobio punu slobodu u veznom redu, ideje i fudbalske maštovitosti mu nikad nije nedostajalo, slično se može reći i za ''trequartistu'' Zvjezdana Misimovića. Vidan je napredak i u odbrambenom dijelu timu, s obzirom na renomirane protivnika generalno možemo biti zadovoljni igrom naše zadnje linije. Za razliku od meča protiv Obale Slonovače protiv El Tria Emir Spahić i društvo su djelovali mnogo uigranije, fakt da nismo primili gol i da su Meksikanci tek u posljednjih par minuta ozbiljnije zagrijali dlanove Asmira Begovića dovoljno govori. Kapiten našeg nacionalnog tima je u oba meča djelovao vrlo sigurno te je još jednom pokazao da će biti važna karika u Brazilu.

 

U Brazilu se apsolutno imamo čemu nadati na osnovu prikazanog, međutim prijateljska je jedno, a zvanična utakmica nešto sasvim drugo. Pape, njegovi pomoćnici i igrači to odlično znaju, nama ne preostaje ništa drugo nego da sa nestrpljenjem čekamo ponoć 15. juna, punu kultnu Marakanu i okršaj sa Argentincima uz poruku: Zmajevi, ''razvalite ih''!

 

Autor: Admin Čaušević, Sport Centar

 

Posljednje od

Povezani članci (by tag)