20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 31 Maj 2014 12:03

Sušić: povrede nisu opasne

Čestitam igračima na pobjedi protiv veoma dobre ekipe. Mislim da smo igrali dobro i zasluženo pobijedili. Zadovoljan sam angažmanom igrača, koji su dali sve od sebe da se iskupe za ono što je bilo prošle godine, izjavio je selektor nogometne reprezentacije BiH Safet Sušić nakon pobjede njegove ekipe nad selekcijom Obale Slonovače od 2:1 u prijateljskoj utakmici u St. Louisu.

 

Reprezentacija BiH bila je bolja veći dio utakmice i stvorila mnogo više prilika od svojih protivnika te zasluženo slavila. No, sjenu na pobjedu bacaju povrede Emira Spahića, Seada Kolašinca i Ognjena Vranješa koji su zbog toga ranije morali napustiti igru. Na povredu se žalio i golman Asmir Begović, ali je odigrao do kraja meča. 

 

No, Sušić navodi da nijedan igrač nije ozbiljnije povrijeđen te da su napustili igru iz predostrožnosti.

 

- Mislim da nijedna povreda nije ozbiljne prirode. Da se radilo o kvalifikacionoj ili utakmici svjetskog prvenstva mislim da bi oni svi nastavili s igrom. No, nisam želio da riskiram i vjerujem da će se na njih moći da računa u sljedećoj utakmici - kazao je Sušić.

 

Pohvalio je igru povratnika u reprezentaciju Muhameda Bešića, koji se dobro snašao na poziciji zadnjeg veznog.

 

- Bešića nikada nismo izgubili iz vida. Pratio sam njegove igre, pogotovo kada je otišao u Mađarsku gdje je počeo stalno da igra. Nikada nisam sumnjao u njegov kvalitet. U zadnjih godinu dana puno je napredovao u svakom pogledu i mislim da smo zaista dobili dobrog igrača. Mislim da će on dugo biti jedan od glavnih igrača ove reprezentacije - kazao je selektor bh tima.

 

Zadovoljan je angažmanom igrača tokom cijele utakmice.

 

- Navijači u SAD-u su prošli put otišli razočarani s utakmice, ne zbog poraza od Argentine nego zbog odnosa prema igri. Večeras je bilo nešto sasvim drugo, igrači su shvatili tu poruku koju smo dobili i zaista su dali sve od sebe da se iskupe za ono što je bilo prošle godine. Ono što nije dobro je da su naši protivnici imali puno slobodnih udaraca, kornera... U ekipi nismo imali mnogo visokih igrača i svaki put kada je protivnik imao korner, strahovali smo. To su stvari o kojima se mora posvesti računa - kazao je Sušić. 

 

Kada su u pitanju nastupi Tonija Šunjića i Ognjena Vranješa, selektor navodi da su dobro obavili svoj posao u odbrani.

 

- Radi se o mladim momcima i mislim da su veoma dobro obavili posao. Prije svega, pojačali su konkurenciju i sada imam više rješenja na tim mjestima - kazao je Sušić.  

 

Jedno od pitanja novinara upućenih Sušiću odnosilo se na Borisa Pandžu i Ervina Zukanovića koji su suspendirani iz ekipe zbog istupa u medijima. Selektor je naveo da je razočaran zbog njihovih izjava. 

 

- Poslije nekorektnih izjava Pandže, tražio sam da se suspenduje jer nema pravo da govori ono što je rekao. On dobro zna da sam ga zvao u ekipu i kada nije imao kluba i kada je bio povrijeđen. U ovom trenutku nije među našim najboljim igračima. Tu je sada Kolašinac, vratio se Vranješ, tu je i Šunjić. On u ovom trenutku može da bude pet ili šesti stoper u ekipi. Jedini razlog što nije pozvan je što u ovom trenutku na toj poziciji ima puno boljih igrača od njega. Što se tiče Zukanovića, napravio je veliku grešku jer znamo koliko su ljudi iz Saveza insistirali da dobiju vizu. Ne znam iz kojeg razloga je on prebacio svu odgovornost na Savez koji nije bio kriv - kazao je selektor nogometne repreztentacije BiH Safet Sušić.