20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 09 Maj 2014 13:19

Otvoren festival BH drame

Prvi put Festival bh. drame otvoren u dva grada istovremeno Zeničani i Sarajlije uživali u svečanoj ceremoniji otvaranja - Svečanom ceremonijom sinoć je zvanično otvoren XIII Festival bosanskohercegovačke drame Zenica-Sarajevo 2014., a ovo je prvi put da je u historiji Festivala otvorenje održano u dva grada u isto vrijeme. Prvom danu festivala nacionalne dramaturgije prisustvovala je mnogobrojna publika u Zenici i Sarajevu.


Prisutni su u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica uživali u dokumentarnoj izložbi koja predstavlja retrospektivu tridesetpetogodišnjeg novinarskog i umjetničkog rada uglednog i internacionalno priznatog novinara Dževdeta Tuzlića. Paraleno sa zeničkom, sarajevska je publika pratila predstavu „Majstor“ BNP-a Zenica, koju je po tekstu Ronalda Harvuda režirao Dino Mustafić. Sjajne reakcije publike u oba grada nagovještavaju veliku posjećenost i narednih festivalskih dana.

 

Već večeras će, kada u Sarajevskom ratnom teatru u 20 sati počinje takmičarski festivalski program sa predstavom „Tajna džema od malina“ u režiji Selme Spahić, i stručni žiri imati mnogo posla. Ove godine žiri čine Alja Predan, umjetnička direktorica festivala „Borštnikovo srečanje“ Maribor, Slovenija, prof. Janko Ljumović, pozorišni producent i direktor Crnogorskog narodnog pozorišta, Irina Dobnik, glumica iz Sarajeva, Lajla Kaikčija, pozorišna rediteljica iz Sarajeva, te dr. Muris Bajramović, univerzitetski profesor iz Zenice. 

 

Zeničani će također večeras imati priliku pogledati sjajno produkcijsko ostvarenje. U pitanju je predstava „Dvanaest zvjezdica“ Aleksandra Pejakovića, koju će članovi ansambla Banjalučkog studentskog pozorišta izvesti na Velikoj sceni BNP-a u 20 sati.

 

Sutra će biti izvedena predstava „Mousefuckers“ rađena u produkciji zeničkog BNP-a, koju je po tekstu Almira Imširevića režirao Stevan Bodroža. Za sutrašnji dio pratećeg programa organizatori izdvajaju razgovor sa glumicom Mirom Banjac u kojem na Maloj sceni „Žarko Mijatović“ u 18:30 sati može sudjelovati i publika.