19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 05 Maj 2014 12:40

Sušićev spisak za Brazil

Selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Safet Sušić objavio je spisak igrača koje je pozvao na pripreme za svjetsko prvenstvo u Brazilu. Na Sušićevom spisku su imena 24 igrača koji će, kako je rekao, putovati u Brazil.


- Odlučio sam se za 24 igrača s obzirom na to da još ne znam da li će Mujdža biti spreman. U svakom slučaju, ovo su 24 igrača koji će putovati u Brazil - kazao je Sušić, dodavši da će odluku o 23 igrača koji će zvanično predstavljati BiH na SP-u donijeti do 3. juna, kada je za to krajnji rok.

Selektor se odlučio uglavnom za igrače koji su 'iznijeli' prethodne kvalifikacije za SP, a kao što je najavljivao, bez poziva su ostali nogometaši koji ne igraju u svojim klubovima, kao što su Zahirović i Stevanović. Od dosadašnjih standardnih reprezentativaca na spisku nije ni Elvir Rahimić, koji je prekomandovan u stručni štab i u tom svojstvu će putovati u Brazil.

Na Sušićevom spisku su: 
golmani: Asmir Begović, Jasmin Fejzić, Asmir Avdukić
odbrana: Emir Spahić, Toni Šunjić, Sead Kolašinac, Ognjen Vranješ, Ervin Zukanović, Ermin Bičakčić, Muhamed Bešić, Mensur Mujdža 
sredina terena: Miralem Pjanić, Izet Hajrović, Haris Medunjanin, Senad Lulić, Anel Hadžić, Tino Sušić, Sejad Salihović, Zvjezdan Misimović, Senijad Ibričić, Avdija Vršajević
napad: Edin Džeko, Vedad Ibišević, Edin Višća. 

Pripreme reprezentacije počet će 15. maja okupljanjem u hotelu "Hercegovina" na Ilidži. Sušić na prvoj prozivci očekuje sve igrače, a problem biti mogao biti s igračima koji nastupaju u Italiji gdje se prvenstvo završava 18. maja. 

- Možda bude problem s Lulićem s obzirom na to da Lazio 18. maja igra prvenstvenu utakmicu. Ako mu klub bude imao šanse za četvrto ili peto mjesto na tabeli, pustit ćemo ga da odigra tu zadnju utakmicu. S Pjanićem neće biti problema - kazao je Sušić.

Ekipa će trenirati na stadionu u Hrasnici do 27. maja kada putuju u SAD na drugi dio priprema. Tokom boravka u BiH odigrat će jednu prijateljsku utakmicu s mladom bh. reprezentacijom, 22. maja u Gradačcu.

Reprezentacija BiH u SAD će otputovati 27. maja, a prvu pripremnu utakmicu u Americi Sušićevi izabranici odigrat će 30. maja protiv Obale Slonovače u St. Louisu. Drugi pripremni meč igraju 3. juna u Chicagu protiv Meksika. 

Dva dana kasnije ekipa će otputovati u Sao Paulo, a nakon toga u trening kamp u mjestu Guaruža. Do početka prvenstva planirano je odigravanje još jedne test utakmice protiv mladog tima Santosa, 9. juna.

Prvu utakmicu na svjetskom prvenstvu BiH igra 15. juna protiv Argentine u Rio de Janeiru. 

Kada su u pitanju očekivanja, Sušić navodi da je cilj ekipe plasman u drugu fazu SP-a. 
 
- Cilj reprezentacije je plasman u osminu finala. U našoj grupi Argentina je apsolutni favorit, a između Nigerije, Irana i nas vodit će se borba za drugo mjesto. Ne vjerujem da su u ovom trenutku Nigerija i Iran bolji od nas i s pravom vjerujem da možemo da se nađemo među 16 najboljih ekipa u Brazilu - kazao je Sušić.