28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 04 Maj 2014 12:06

Ko ispada iz Premijer lige BiH

Utakmice današnjeg 29. kola Premijer lige BiH u sezoni 2013/14. mogle bi da donesu rasplet kako u borbi za opstanak, tako i trci za šampionski pehar, ali isto tako, sve bi moglo da bude dodatno iskomplikovano pred mečeve poslednje prvenstvene etape.


U najtežoj poziciji pred poslednjih 180 prvenstvenih minuta, pored davno otpisanog Leotara iz Trebinja nalaze se Travnik i Rudar Prijedor koji su sakupili po 25 bodova. U slučaju identičnog učinka posle 30. etape „veziri“ su u prednosti zbog boljeg međusobnog omjera (2:0 i 0:1). Travničani kući još čekaju Zvijezdu, a gostuju Borcu u Banjaluci dok „rudari“ idu na noge Vitezu i u poslednjem kolu domaćini su aktuelnom šampionu Željezničaru. Prijedorčanima odgovara i bod u Zenici protiv Viteza pod uslovom da u poslednjem kolu savladaju Željezničar, a Travnik izgubi u gradu na Vrbasu.
Do Travničana i Prijedorčana je premijerligaš iz Istočnog Sarajeva – Slavija kojoj u današnjoj utakmici kod kuće protiv Olimpika „igra“ samo pobeda. U slučaju remija ili poraza postoji objektivna mogućnost da „sokolovi“ ispadnu iz elite. Ako Slavija „zatvori krug“ sa Travnikom i Rudar Prijedorom na „koti 31“ u tom slučaju ispadaju Prijedorčani, ako u četverougao uđe i Mladost iz Velike Obarske, što se može desiti, opet su „rudari“ poslednji u mini-tabeli.
Izabranike trenera Darka Nestorovića u svim „krugovima“ i mini-tabelama spasava ulazak Zvijezde koja je u prošlom kolu u Banjaluci osvojila izuzetno važne bodove, a posle Travnika kojem gostuje kod kuće dočekuju Vitez koji se nalazi u bezbednoj zoni, pa joj je i remi dovoljan za ostvarenje cilja.
Ako Slavija remizira kod kuće sa Olimpikom, a Travničani savladaju Zvijezdu, odnosno Prijedorčani Vitez onda bi poslednje kolo odlučivalo o drugom putniku u niži rang takmičenja. Pod uslovom da ne bude iznenađenja u Mostaru na utakmici Zrinjski – Mladost (VO) onda bi meč poslednjeg kola u Bijeljini između Obarčana i Sarajlija, po svemu sudeći odlučivao direktno. Naravno, pod uslovom da Travnik savlada Borac u Banjaluci, a „zeleno-crni“ Željezničar u Prijedoru.
Dakle, u borbi za opstanak strepe Travnik, Rudar Prijedor, Slavija, Mladost (VO) i Zvijezda. Ako svi na kraju budu imali po 31 bod, ispašće tim iz Gradačca, pod uslovom da je danas pobedi Travnik bez obbzira na rezultat poslednjeg kola u utakmici Mladost (VO) - Slavija. U poslednja dva kola Zvijezdi i Mladosti je potreban po bod da se spasu, a Slaviji tri, Travniku svih šest. Prijedorčani i sa maksimalnim učinkom u dva nisu sigurni u opstanak.
U trci za titulu najbliži cilju je Zrinjski koji pobedom protiv Mladosti „Pod Bijelim brijegom“ može već da proslavi šampionski pehar jer ima bolji međusobni skor sa Širokim Brijegom (1:1 i 3:2), dok sa Željom ima identičan skor (1:2 i 2:1), ali i bolju gol razliku, tačnije više postignutih golova. Sarajevo samo u domenu čuda teoretski može do šampionskog zvanja.


Rezultati za opstanak

Prva polusezona                                         Druga polusezona
Rudar Prijedor – Slavija      0:1            Slavija – Rudar Prijedor       1:1
Slavija – Zvijezda              3:1            Zvijezda – Slavija               0:0
Travnik – Slavija                1:1            Slavija – Travnik                1:0
Mladost (VO) – Rudar P.     2:0            Rudar P. – Mladost (VO)     0:0
Zvijezda – Mladost (VO)     2:1            Mladost (VO) – Zvijezda      2:0
Mladost (VO) – Travnik       0:0            Travnik – Mladost (VO)        1:1
Rudar Prijedor – Zvijezda   3:0             Zvijezda – Rudar Prijedor     0:0
Travnik – Rudar Prijedor     2:0             Rudar Prijedor – Travnik     1:0
Zvijezda – Travnik             2:0             Travnik – Zvijezda        ?
Slavija – Mladost (VO)       3:0              Mladost (VO) – Slavija    ?


Mini-tabela ekipa sa 31 bodom

1. Slavija                  7    4    3    0    10:3    15
2. Mladost (VO)         7    2    3    2     6:6      9
3. Rudar Prijedor       8    2    3    3     5:6      9
4. Zvijezda               7    2    2    3     5:9      8
5. Travnik                7    1    3    3     4:6      6

 

Sportlive.ba