29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 27 April 2014 02:34

Šansa za BH stonotenisere

Stonoteniska reprezentacija Bosne i Hercegovine učestvovat će na svjetskom ekipnom prvenstvu koje će biti održano u Japanu od 28. aprila do 5. maja ove godine. BiH će predstavljati stonoteniserke: Emina Hadžiahmetović, Belma Bušatlić i Miljana Antonić, te stonoteniseri Admir Duranspahić, Edin Konjić i Armin Aličić, saopćeno je iz Stonoteniskog saveza BiH.

 

Direktor stonoteniske reprezentacije BiH Anes Alić naglasio je na konferenciji za medije da je cilj muške i ženske bh. selekcije opstanak u ''B'' diviziji.  

 

- Realan cilj muške i ženske selekcije je opstanak u ''B'' diviziji. Muškoj ekipi će biti teže ispuniti taj cilj. Ženska reprezentacija BiH je jedna od najmlađih na SP-u i u tome je njena vrijednost i kvalitet. Uvjeren sam da će ženska selekcija ubrzo izboriti plasman u društvo najboljih svjetskih reprezentacija - istaknuo je Alić. Emina Hadžiahmetović predvodi žensku selekciju koja će se takmičiti u grupi s Tajlandom, Kanadom, Egiptom, Švicarskom i Portorikom. Nakon nedavno osvojenog trećeg mjesta na ITTF turniru u Luksumburgu, najbolja bh. igračica nije klila optimizam pred nadolazaće takmičenje u Japanu. 

 

- Nadam se da ću dobru formu potvrditi i da ćemo ostavriti zacrtani cilj. Imamo dobru grupu, dobre protivnike, ali i dobru reprezentaciju - izjavila je Hadžiahmetović. Belma Bušatlić je kazala da je nosilac grupe Tajland najveći konkurent BiH, ali da bh. tim ima snagu da ostvari dvije pobjede, što bi trebalo biti dovoljno za opstanak u diviziji. Mušku reprezentaciju, koja će imati težak zadatak da u grupi s Češkom, Belgijom, Kanadom, Nigerijom i Indonezijom izbori opstanak u ''B'' diviziji, predvodit će Admir Duranspahić, 188. igrač sa svjetske rang liste. 

 

- Igrat ćemo sa Indonezijom i Nigerijom za opstanak i mislim da možemo zabilježiti te dvije pobjede. U stonom tenisu moguća su iznenađenja, ali Češka i Belgija su već bile u ''A'' diviziji i njihovo iskustvo na tom polju daje im veliku prednost - rekao je Duranspahić. Dvije najbolje selekcije iz grupe plasirat će se u ''A'' diviziju, dok će poljednjeplasirane selekcije ispasti u niži rang takmičenja.  Nastup na SP-u u Japanu bit će dobra prilika za bh. igrače da osvoje nove ranking bodove i napreduju na svjetskoj listi, koja je mjerilo za plasman na ljetne olimpijske igre u Rio de Janeiru 2016. godine.