29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 11 April 2014 13:49

Klubovima otpisan dio dugova

Delegati Doma naroda Parlamenta Federacije BiH usvojili su danas na vanrednoj sjednici Zakon o naplati i djelomičnom otpisu dugovanja sportskim kolektivima, što je prvi sistemski korak države prema sportu i klubovima, odnosno savezima u BiH da bi dobili licence za učestvovanje u međunarodnim takmičenjima, ali i postati klubovi bez poreznih opterećenja.  Neki od najvećih dužnika su fudbalski klubovi "Sarajevo", "Željezničar", "Sloboda" i "Čelik" te Univerzitetsko sportsko društvo "Bosna" i drugi. 


 

Klubovi nisu državni, ali nisu ni privatni te će  donošenjem ovog zakona, kojim će biti omogućeno privatiziranje klubova, situacija biti drugačija. 

 

- Kada im otpišemo dio duga ako ponovo ne budu htjeli plaćati i ne budu izvršavali obaveze onda će se moći klub koji je prvoligaš i ima tradiciju prebaciti u treću ili četvrtu ligu kao što je bilo s Glazgow Rangersima u Škotskoj, ali mi to sada ne možemo uraditi kada klubovima nismo ni pokušali pomoći - rekao je federalni ministar kulture i sporta Salmir Kaplan ranije u izjavi za Agenciju FENA. 

 

Ovim zakonom uređuju se uvjeti, način i postupak naplate dospjelog, a nenaplaćenog poreznog duga nastalog do 31. decembra 2013. godine, otpis zateznih kamata i troškove prinudne naplate sportskim kolektivima u Federaciji BiH, a predviđeni su i modaliteti za smanjenje otplate glavnice. 

 

- Mi kao izvršna vlast imamo zadatak da omogućimo što više prihoda u budžet i vanbudžetske fondove, a ovakvim pristupom trebali bismo prihodovati najmanje pet do šest miliona KM u periodu od godinu ili dvije dana. U narednih 10 godina trebamo prihodovati nešto manje od 14 miliona jer pretpostavljam da će se manji dio klubova odazvati ubrzanom plaćanju koje smanjuje i neki procenat glavnice. Odnosno izvršit će se naplata sredstava koja su se samo vodila na papiru za koje sigurno niko od poslanika koji su bili protiv zakona nema načina da ih naplati - ističe Kaplan. 

 

Sportski klubovi su u parlamentarnoj raspravi uspoređivani i s preduzećima dužnicima kojima se glavnica nije umanjivala, a Kaplan kaže da isti sistem treba uraditi i s rudnicima i s preduzećima u većinskom državnom vlasništvu. 

 

Ministar Kaplan kaže da je vrlo važno to da se ne otpisuje dug za penzijsko-invalidsko i zdravstveno osiguranje jer su klubovi dužni izmiriti dugovanja za doprinose.