Printaj ovu stranu
četvrtak, 27 Mart 2014 02:41

Ženski nogomet u BIH

Selektor ženske nogometne reprezentacije BiH Samira Hurem kaže za bh. novinsku agenciju Patria (NAP), kako i ženski nogomet u svijetu postaje biznis. Utakmice Svjetskog prvenstva u Frankfurtu 2011. godine pratilo je između 50.000 i 70.000 gledatelja.

 

- To je nešto prelijepo – kaže Samira. Ženski nogomet sve je popularniji i u BiH. Država je prošle godine dobila žensku Premijer ligu koja broji osam klubova iz cijele BiH, a razvoj doživljava i entitetska liga koja u Federaciji i RS okuplja deset klubova.

 

- Mnoge stavari su se promijenile. Ženski nogomet sada je u mnogo boljem položaju nego ranije. Samo prije nekoliko godina imale smo problem kako sastaviti selekciju. A sada smo došle u poziciju da biramo samo najbolje igračice. To je jako ohrabrujuće – kaže Samira. Objašnjava da im muška nogometna reprezentacija u tome mnogo pomaže, te da se razvoj muškog nogometa u BiH direktno odražava i na njih. Pogled na ženski nogomet, kaže Samira, iz temelja se promijenio u cijelom svijetu. Ali ne samo kod publike, već i kod igračica.

 

- Kada sam ja počinjala igrati nogomet ‘87. godine u Željezničaru, bilo je to skroz drugačije vrijeme. Igrale smo sa dječacima. I poistovjećivale smo se sa njima. Ja sam se, recimo, šišala kao dječak, jer sam što više željela ličiti na njih. Danas više nije tako. Djevojke koje igraju nogomet su lijepe i ženstvene. Među njima ima i manekenki  – kaže Samira.

 

- Ali, igrati sa dječacima i nije tako loše. Žena postane snažnija – objašnjava kroz smijeh. Otkriva da, koliko god ženski nogomet bio jedan svijet, on se ipak najvećim dijelom oslanja na muške kolege.

 

- Naša igračice prate svoje muške uzore. To mi ponekad i smeta. Jer, svoje idole pokušavaju kopirati, pokušavaju uzeti neke njihove poteze. Ali, zbog prirode svog tijela, jasno da one to nisu u stanju, pa u konačnici to izgleda dosta smiješno – kaže Samira za NAP.

 

Ženska nogometna reprezentacija BiH će 5. aprila, u okviru kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u ženskom nogometu 2015. godine u Kanadi, odigrati utakmicu na Farskim Otocima, a pet dana kasnije imaju susret protiv Škotske u Zenici.

 

- Nadamo se najboljim rezultatima – kaže Samira.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)