25 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 23 Mart 2014 11:33

Uprkos porazu, Čelik prvi

RK VOGOŠĆA – RK ČELIK 30:26 (14:11) ,,Čelik'' izgubiuo utakmicu, a zadržao vodeću poziciju


Utakmica 23. Kola Premijer lige BiH. Igrano u Vogošći – SD ,,Amel Bečković''. Gledalaca oko 100. Sudije Darko Džeba i Andrej Kolobarić (oba Mostar). Delegat: Aleksandar Miljević (Banja Luka). Isključenja: Vogošća 12 minuta, Čelik 10 minuta (od čega Jolović 6 minuta i diskvalifikacija u 29. minuti igre). Sedmerci: Vogošća 2 , Čelik 3 (2).

 

RK VOGOŠĆA: Tatar (9 odbrana), Hasić, Polić, Zilkić, Omanović, Kadrić (1), Ćosić (4), Omerović (4), Bezdrob (5), Rujanac, Jelko, Selimović (9), Kulović (4), Buljubašić, Jusufović (3), Đapo. Trener: Senad Skopljak.

RK ČELIK: Tufekčić, Sirčo (3 odbrane), Starčević (9 odbrana), Dervenčić (2), Martić (2), Alihodžić, Kadić (2), Begović, Begagić (5), Mujanović (7), Ajanović, Jolović, Rekanović, Dudić, Duvnjak (8 golova).

 

U Vogošči je odigrana jedna utakmica koja je bila u znaku lošeg suđenja Darka Džebe i Andreja Kolobarića, koji su svih 60 minuta bili u centru pažnje i svojim lošim odlukama stvarali nervozu i negativna uzbuđenja, te doprinjeli pobjedi RK ,,Vogošće''.

 

- Da smo igrati još tri dana, ali uz ovakvo pristrasno suđenje Džebe i Kolobarića mi ne bi mogli pobijediti – rekao je nakon utkamice najiskusniji igač ,,Čelika'' Nermin Mujanović.

Imam višedecenijski igračkji staž, igrao sam u dosta timova u BiH i Italiji – ali ovakvu  sudijsku blamažu nikada  nisam doživio! Predstavnik "Čelika'" Ferid Begagić Backo posmatrao je utakmicu u društvu još dvojice rukometnih  sudija iz Sarajeva koji se nisu mogli načuditi odlukama kolega Džebe i Kolobarića: 

 

- Najdrastičniji primjeri njihovog katasrofalnog  suđenja su tri isključenja ,,Čelikovog'' ponajboljeg odbrambenog igrača - Boška Jolovića (treće isključenje se desilo već u 29. minuti prvog poluvremena), od kojih prva dva prekršaja zbog kojih je Jolović isključen apsolutno  nisu postojala, a i treće isključenje je pod znakom pitanja, tako da je ovaj igrač  već u prvom poluvremenu ,,zaradio'' tri isključenja i udaljenje u gledalište. Drugi primjer apsolutne pristrasnosti sudija ka domaćoj ekipi je čak pet dosuđenih nevjerovatnih navodnih ,,probijanja'' pivotu i kapitenu ,,Čelika'' Aldinu Begagiću, u situacijama kada su ga čuvala po tri i više igrača – kažu Ferid Begagić i dvojica rukometnih sudija koji su željeli ostati anonimni, stoji u saopćenju koje smo dobili iz RK Čelik. 

 

- Sudije kao da su birale (a možda i jesu, zbog čega li?) da osujete najboljeg igrača u odbrani ,,Čelika'' Boška Jolovića i najboljeg u napadu Aldina Begagića, koga su odbrambeni igrači RK Vogošće i bukvalno ,,pocijepali' 'uništivši mu i dres – kaže pomoćni trener RK ,,Čelika'' Seldin Rizvanović.  Najbolji igrač ove uzbudljive utakmice bio je igrač RK ,,Vogošće'' Aid Selimović (postigao 9 golova), a kod ,,Čelika'' ponovo je briljirao lijevo krilo Milan Duvnjak koji je i na ovoj utakmici obnovio povredu noge, ali je ipak zabio 8 golova. Solidan je bio i bek Nermin Mujanović (postigao 7 golova, od osam udaraca na gol). Nakon obnovljene povrede Mirze Dervenčića koji nije igrao u drugom poluvremenu dosta uspješno  ga je zamijenio sedamnaestogodišnji ,,Čelikov'' junior Harun Alihodžić. 

 

Istine radi  valja istaći da ni ,,Čelik'' u ovoj utakmici nije bio na svom nivou. Osjetio se nedostatak Milana Ivančeva (problem sa regulisanjem boravka), Mirze Hurema (prije dva dana otputovao u Irak, gdje je nastavio igračku karijeru), te iskusnog Nermina Bašića (već desetak dana boravi u Turskoj zbog neodložnih privatnih obaveza). 

 

- Nemamo običaj komentarisati odluke sudija, ali ovo što su uradili Džeba i Kolobarić ravno je skandalu! Oni jednostavno nemaju veze sa suđenjem!  – ističe Ferid Begagić  iz RK ,,Čelika''.  Ipak za utjehu navijačima i igračima ,,Čelika''  valja istaći da je ,,Čelik'' i nakon ove utakmice zadržao prvo mjesto u Premijer ligi BiH, pošto je RK Bosna izgubila utakmicu u Derventi (34:32).  Tako je na vrhu tabele postalo mnogo ,,gušće'' i neizvjesno je ko će igrati ,,Ligu 4''. Pored sigurnog RK Borca (Banja Luka), koji je prošlodišnji pobjednik Lige za doigravanje, spisak kandidata se sada proširio i za tri mjesta konkuriše pet klubova – pored RK ,,Čelika'' i RK Bosne tu su sada ,,Derventa'', ,,Konjuh'' i ,,Izviđač''.

 

U petak 28. marta ,,Čelik'' u Gradskoj areni u Zenici  dočekuje RK Kozaru iz  Bosanske Dubice.  Iz tabora ,,Čelika'' zahvaljuju se Upravi RK ,,Vogoše'' na korektnom i sportskom prijemu tokom boravka u Vogošći.