28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 29 Januar 2014 22:57

Laikert nosi zastavu BIH na OI?

Do Zimskih olimpijskih igara, koje će biti održane od 7. do 23. februara, ostalo je desetak dana, a još se ne zna ko će na ceremoniji svečanog otvaranja nositi zastavu BiH.

Izvršni komitet OK BiH odluku o tome ko će od bh. sportista nositi zastavu u ruskom Sočiju trebalo je da donese na sjednici koja je održana u utorak uveče.

 

Pojedini članovi IK iz Republike Srpske bili su za to da na svečanom defileu otvaranja ZOI zastavu nosi Žana Novaković iz Pala, tvrdeći da ona ima najbolji rezultat i da je zaslužila da nosi zastavu BiH. Kako saznajemo, suprotstavili su im se čelnici OK BiH iz Federacije BiH, smatrajući da zastavu treba da nosi skijaš Igor Lajkert iz Zenice jer, kako su naveli, ima bolji rezultat od Novakovićeve. S obzirom na to da nisu uspjeli pronaći kompromis, Izvršni komitet je zakazao novu sjednicu, koja će se održati četvrtak u 10 sati, dva sata prije promocije olimpijskog tima BiH za Soči.

 

"Odluku o tome ko će nositi zastavu BiH na otvaranju Igara u Sočiju donijet ćemo na sastanku koji je zakazan za četvrtak, a kojem će prisustvovati i treneri svih pet sportista BiH u Sočiju. Želimo da struka ponudi mišljenje o tome ko je rezultatski najuspješniji i da na osnovu toga donesemo ispravnu odluku", rekao je Said Fazlagić, vođa bh. delegacije na OI u Sočiju i generalni sekretar OK BiH.

 

Lajkert je za ZOI u Sočiju ispunio normu u tri discipline alpskog skijanja, a Novakovićeva u dvije. Na FIS rang-listi Lajkert je na 459. mjestu u spustu, slalomu 307. i superkombinaciji 338. mjestu, a Novakovićeva je u slalomu na 436. i veleslalomu 288. mjestu. Lajkert ove sezone ima tri pobjede u međunarodnim FIS takmčenjima, a Novakovićeva jednu. Ona je nosila zastavu BiH na otvaranju ZOI u Vankuveru 2010. godine, a u međuvremenu je dobila i državljanstvo Srbije kao perspektivni sportista i stekla pravo da nastupa za ovu zemlju. Novakovićeva je, međutim, poslije dobijanja pasoša Srbije istakla da će i dalje nastupati za BiH, te da će joj on značiti samo u rješavanju nekih drugih, privatnih stvari.

 

Promocija olimpijskog bh. tima biće održana u četvrtak u Muzeju ZOI '84 u Sarajevu.

 

NN

http://www.nezavisne.com/sport/olimpijada/Novakoviceva-ili-Lajkert-228735.html