16 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 19 Decembar 2013 03:16

SC Sport: Analiza grupa SP

Žrijeb grupne faze predstojećeg Mundijala je obavljen prije nešto manje od dvije sedmice, a britanski Guardian je obavio detaljnu analizu istog.

Kao osnov uzet je broj poena na FIFA rang listi, te su na osnovu istog pročunali težinu rasporeda, grupe te mečeva. Na Svjetsko prvenstvo su se plasirale 23 reprezentacije iz Top 24.

Bosna i Hercegovina će imati 25. raspored po težini, najgore je prošla Australija koja će igrati protiv Čilea, Holandija i Španija. Ekipa sa najpovoljnijim rasporedom dolazi iz grupe u kojoj se nalaze i Zmajevi, a radi se o selekciji Argentine. 

Hrvatska ima pribiližno jednak raspored kao naša reprezentacija, interesantno da čak tri od prvih pet selekcija
dolazi iz iste grupe, a riječ je o nacionalnim timovima Gane, SAD-a te Portugala koji se takmiče u grupi F.



Sa prosječna 874 boda Grupa F naše reprezentacije je druga najslabija. ''Argentina bi se sa najslabijim rasporedom mečeva u grupnoj fazi trebala 'dokotrljati' do nock aut rundi'', komentar je na grupu F. ''Grupom smrti'' se može proglasiti skupina G u kojoj se nalaze Njemačka te već spomenuti Portugal, Gana i SAD, za ''grupu života'' izabrna je grupa H sa timovima Belgije, Rusije, Južne Koreje i Alžira.



Svakako nije nimalo iznenađujuće da će najjači meč grupne faze biti onaj između Holandije i Španije. Susret između izabrnika Safeta Sušića i Gaučosa je 11. po težini, dok su mečevi protiv Nigerije (38.) i Irana (44.) okarakterisani kao slabiji. Interesantno da se upravo za međusobni duel afričkog i azijskog predstavnika pretpostavlja da će biti najslabiji.

 

 

sc.sport.ba