Printaj ovu stranu
petak, 06 Decembar 2013 07:22

Na jednom mjestu-nogometno SP

Rezultati probnog izvlačenja, izjave zvaničnika Nogometnog saveza BIH, ko mijenja Sušića, koliko prosječno godina imaju reprezentacije, starost svih selektora, ko je s kim u šeširu, kolike će biti premije reprezentacijama, ali i pobjednicima na turniru u Brazilu, kakvi su bili strijelci, te koliko je bilo posjetilaca na dosadašnjim prvenstvima...zanimljivi detalji, pobjednici, učesnici, golgeteri...kao i gdje će se igrati naredna prvenstva za mlade, žene... sve na jednom mjestu - SP na dlanu - za posjetioce Zenicabloga. 

 

 

Uoči izvlačenja grupa za Svjetsko nogometno prvenstvo 2014, u ljetovalište Costa do Sauipe i dalje stižu delegacije učesnice prvenstva i predstavnici medija koji će "uživo" pratiti ovaj događaj. Belgija, Alžir, Meksiko i Bosna i Hercegovina u grupi H! Možda i ne bi bilo loše da završi tako, mada je samo riječ o rezultatu današnje zvanične probe za žrijeb, obavljene u Kosti de Sauipe. Mada ovo izvlačenje nema nikakve veze sa sutrašnjim žrijebom, već je služilo samo kao provjera, u cilju smanjenja mogućnosti za eventuelne tehničke probleme, zanimljivo je vidjeti kakve su grupe sačinjene. Tako su u grupi A Brazil, Italija, Francuska i Australija, naši susjedi Hrvati su u grupi B dobili Urugvaj, Nigeriju i SAD, dok su u grupi E spojeni Španci i Englezi.


 

Rezultati probnog izvlačenja: Grupa A: Brazil, Italija, Francuska, Australia; Grupa B: Urugvaj, Nigerija, SAD, Hrvatska; Grupa C: Argentina, Gana, Kostarika, Rusija; Grupa D: Švicarska, Čile, Japan, Grčka; Grupa E: Španija, Obala Slonovače, Južna Koreja, Engleska; Grupa F: Kolumbija, Kamerun, Honduras, Holandija; Grupa G: Njemačka, Ekvador, Iran, Portugal; Grupa H: Belgija, Alžir, Meksiko, BiH.

 

Delegacija Nogometnog saveza BiH, kao uostalom i sve ostale, ima svoje želje i očekivanja, a šta će se od toga ostvariti biće poznato danas sati po našem vremenu, saopćeno je iz NSBiH. Predsjednik NSBiH Elvedin Begić kazao je da je presretan što se naša reprezentacija našla na Svjetskom prvenstvu u Brazilu. 

 

- Zadovoljni smo i sretni, a činjenica je da se ovdje na svakom koraku spominje ime BiH i naše reprezentacije i da smo dio ovako velike i značajne manifestacije. Istina je, da je ovo najveća svjetska smotra nogometa te da su sve reprezentacije jako dobre i kvalitetne, te da sve što u tim analizama o mogućim grupama i selekcijama kaže struka ja ću se složiti, kazao je Begić. Potpredsjednik Darko Ljubojević naglašava da su sigurno sve selekcije koje su se plasirale na završnicu kvalitetne. 

 

- Postoje ekipe koje su na "papiru" malo jače, ali postoji bar pet-šest koje bismo voljeli izbjeći. Vidjećemo sutra šta će nam žrijeb donijeti, ali dobra varijanta bi bila Švicarska, Kolumbija, Alžir, mada mislim da bez obzira na žrijeb na ovakvim takmičenjima sve je moguće. Ipak, najvažnije je kako ćemo mi doći ovdje, moramo biti ambiciozni, imamo dobru ekipu i, moramo vjerovati da možemo, uz malo sreće ostaviti dobar utisak, te ostavriti prolaz u drugi krug SP, istakao je Ljubojević.  Generalni sekretar NSBiH Jasmin Baković kazao je, da su jakosne grupe očekivane i da će bez obzira u kojoj grupi će igrati BiH to biti veliki izazov i iskušenje za naše igrače. 

 

- Siguran sam da ćemo dati svoj maksimum i da se u tom slučaju možemo nadati plasmanu u drugi krug. Ono u šta sam ubijeđen je da ova reprezentacija neće razočarati i da će dostojno reprezentovati Savez i naš nogomet l i državu BiH. Ako posmatramo objektivno prvu jakosnu grupu, svi ćemo se složiti da bi Švicarska  bila najpogodniji protivnik iz te grupe i to bi bila najbolja varijanta za nas. Iz druge i treće jakosne grupe ne bih komentarisao, ali smatram da ako naši igrači budu pravi tad možemo igrati ravnopravno sa svim ostalim selekcijama, kazao je Baković.  Generalni sekretar priželjkuje da nam "fortuna" bude naklonjena i kod odluke u kojim gradovima će bh selekcija igrati: 

 

- Bilo bi dobro da imamo sreće u žrijebu kad je riječ i o gradovima gdje će biti igrane naše utakmice. Ako bi izbjegli Manaus, kao grad koji je najudaljeniji od svih ostalih gradova sa specifičnom klimom, bilo bi dobro, ali i grupu koja se igra u gradovima koji su međusobno udaljeni mnogo što svakako stvara dodatne logističke zahtjeve i potrebe. Brazil je ogromna država i velike su udaljenosti između gradova na jugu i sjeveru i gradova kao što su Rio, Sao Paolo i Manaus, istakao je Baković.  Delegacija NSBiH na izvlačenju grupa za SP, u Costa do Sauipeu, naišla je na prve prepreke i probleme. Obzirom da se selektor Safet Sušić do predviđenog vremena, po rasporedu FIFA, nije pojavio u Brazilu, odlučeno je da potpredsjednik Darko Ljubojević preuzme sve obaveze koje imaju selektori nacionalnih asocijacija na manifestaciji izvlačenja grupa. 

 

"Prema predviđenim FIFA pravilima i procedurama svi selektori asocijacija učesnica imaju ciljane seminare, medijsko predstavljanje i promotivne aktivnosti. Ovakva odluka užeg rukovodstva delegacije Saveza na čelu sa predsjednikom Begićem, uslijedila je zbog realne bojazni i mogućih sankcija prema našem Savezu, zbog neispunjavanja obaveza prema FIFA. Prema raspoloživim informacijama selektor Sušić je pravdao svoj nedolazak kašnjenjem na zakazani let iz Pariza", saopćeno je iz NSBiH. 

 

Niko Kovač (Hrvatska) neće biti najmlađi selektor na Mundijalu, jer je 25 dana stariji od stratega Obale Slonovače Sabri Lamouchija, Francuza tunižanskih korijena.

Bosna i Hercegovina sa prosjekom starosti reprezentativaca sa šireg spiska od 26,6 godina, dan uoči žrijeba grupa za Svjetsko fudbalsko prvenstvo, deveta je najmlađa reprezentacija koja će igrati na Mundijalu u Brazilu od 12. juna do 13. jula naredne godine, utvrđeno je analizom Anadolu Agency (AA). Izabranici selektora Safeta Sušića, inače jedini debitanti na SP, imaju identičnu prosječnu starost tima kao i Japan, dok je nacionalni tim Hrvatske godinu stariji (27,6). Shodno tome, Hrvatska će, ako ne bude većih promjena u igračkim kadrovima 32 reprezentacije učesnice SP, na planetarnoj smotri iduće godine imati deseti najstariji sastav. Konkretnije, desetu poziciju dijelit će sa Francuskom.    Najstariji igrački kadar ima domaćin Brazil sa prosjekom po igraču od čak 30,3 godina. Iza "karioka" je Honduras (28,6 godina prosjek starosti reprezentativaca), a potom slijedi Urugvaj (28,5). Među pet najstarijih reprezentacija su i Italija (28,4) i Meksiko (28,3).Sa druge strane, najmlađu selekciju na SP, prema trenutnom igračkom kadru, imat će Nigerija (24,7 godina). Reprezentativci Južne Koreje u prosjeku mjesec su stariji, a u društvu mladih našli su se i Gana (25,1), Holandija (25,1), Švicarska (25,7), Njemačka (25,8), Belgija (25,9).   

 

Najmlađi selektor na SP neće biti Niko Kovač (42). Prvi čovjek stručnog štaba Hrvatske 25 dana stariji je od selektora Obale Slonovače Sabri Lamouchija, Francuza tunižanskih  korijena, kojem je tako pripala lenta za najmlađeg stručnjaka Mundijala. U Brazilu na SP još samo šest selektora bit će u petoj deceniji života, a to su: Paulo Bento (Portugal, 44 godine), Marc Vilmots (Belgija, 44), Myung Bo-Hong (Južna Koreja, 44), Didier Deschamps (Francuskam, 45), Ange Postecoglou (Australija, 48) i Jurgen Klinsmann (SAD, 49). Najstariji "vuk" na SP sjedit će na klupi Rusije. Riječ je o italijanskom fudbalskom geniju Fabio Capellou (67 godina). U društvu prekaljenih stratega na SP bit će i Oscar Tabarez (Urugvaj, 66), Roy Hodson (Engleska, 66), Luiz Felipe Scolari (Brazil, 65), Volker Finke (Kamerun, 65), Ottmar Hitzfeld (Švicarska, 64), Vincente del Bosque (Španija, 62). Safet Sušić (BiH) sa 58 godina u zlatnoj je sredini na 16. mjestu najstarijih stručnjaka koji će prisustvovati sutrašnjem žrijebu grupa za SP zakazanog za 17 sati po srednjoevropskom vremenu. Drugi bh. trener i selektor Alžira Vahid Halilhodžić (61) deseti je na listi najiskusnijih koji će se pojaviti na predstojećoj najvećoj fudbalskoj smotri svijeta, piše Anadolu Agency.       

 

- NASTUPI NA SP I PROSJEČNA STAROST TIMOVA -

 

Brazil (20 nastupa) - 30,3 godina prosječna starost tima

Honduras (3) - 28,6

Urugvaj (12) - 28,5

Italija (18) - 28,4

Meksiko (15) - 28,3

Iran (4) - 27,9

Španija (14) - 27,8

Čile (9) - 27,7

Francuska (14) - 27,6

Hrvatska (4) - 27,6

Grčka (3) - 27,5

Rusija (3) - 27,4

Obala Slonovače (3) - 27,3

Kolumbija (5) - 27,3

Portugal (6) - 27,1

Argentina (16) - 27,1

Alžir (4) - 27,1

Ekuador (3) - 27

Kostarika (4) - 27

Engleska (14) - 26,9

Australija (4) - 26,8

SAD (10) - 26,7

Bosna i Hercegovina (1) - 26,6

Japan (5) - 26,6

Kamerun (7) - 26,5

Belgija (12) - 25,9

Njemačka (18) - 25,8

Švicarska (10) - 25,7

Holandija (10) - 25,1

Gana (3) - 25,1

Južna Koreja (9) - 24,8

Nigerija (5) - 24,7

 

- SELEKTORI -

 

Fabio Capello (Rusija, 67)

Oscar Tabarez (Urugvaj, 66)

Roy Hodgson (Engleska, 66)

Volker Finke (Kamerun, 65)

Luiz Felipe Scoolari (Brazil, 65)

Ottmar Hitzfeld (Švicarska, 64)

Pekerman (Kolumbija, 64)

Louis van Gaal (Holandija, 62)

Vincente del Bosque (Španija, 62)

Vahid Halilhodžić (Alžir, 61)

Alberto Zaccheroni (Japan, 60)

Queiroz (Iran, 60)

Jorge Luiz Pinto (Kostarika, 60)

Fernando Santos (Grčka, 59)

Alejandro Sabella (Argentina, 59)

Safet Sušić (Bosna i Hercegovina, 58)

Reinaldo Rueda (Ekuador, 56)

Cesare Prandelli (Italija, 56)

Joachim Low (Njemačka, 53)

Jorge Sampaoli (Čile, 53)

Kwesi Appiah (Gana, 53)

Luis Fernando Suarez (Honduras, 53)

Stephen Keshi (Nigerija, 51)

Jurgen Klinsmann (SAD, 49)

Ange Postecoglou (Australija, 48)

Didier Deschamps (Francuska, 45)

Miguel Herrera (Meksiko, 45)

Paulo Bento (Portugal, 44)

Myung Bo-Hong (Južna Koreja, 44)

Marc Vilmots (Belgija, 44)

Niko Kovač (Hrvatska, 42)

Sabri Lamouchi (Obala Slonovače, 42)

 

 

Međunarodna nogometna federacija (FIFA) prije tri dana objavila jakosne grupe (šešire) za žrijeb  svjetskog prvenstva.   Reprezentacija BiH svrstana je u četvrti "šešir" s ostalim evropskim reprezentacijama.  FIFA je u taj "šešir" svrstala devet reprezentacija, a žrijebom će naknadno odrediti jednu reprezentaciju koja će biti smještena u "šešir" 2 sa selekcijama iz Afrike i Južne Amerike, koji trenutno broji sedam timova. 

 

Raspored "šešira": 

- "šešir" 1: Brazil, Španija, Njemačka, Argentina, Kolumbija, Belgija, Urugvaj i Švicarska 

- "šešir" 2: Čile, Obala Slonovače, Ekvador, Gana, Alžir, Nigerija i Kamerun 

- "šešir" 3: Sjedinjene Američke Države, Meksiko, Kostarika, Honduras, Japan, Iran, Južna Koreja i Australija 

- "šešir" 4: Holandija, Italija, Engleska, Portugal, Grčka, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Francuska i Rusija. 

Žrijebanje grupa za SP bit će obavljeno danas u 17 sati po srednjoevropskom vremenu. 

 

Fudbalska reprezentacija koja pobijedi u finalu Svjetskog prvenstva u Brazilu osvojiće premiju od 35 miliona dolara /25,6 miliona eura/, saopštio je generalni sekretar Međunarodne fubdalske federacije /Fifa/ Žerom Valke. Reprezentaciji koja izgubi u finalu pripašće 25 miliona dolara /18,3 miliona eura, dok će trećeplasirana ekipa dobiti 16,1 miliona eura. Nagradni fond predstojećeg prvenstva veći je za 37 odsto nego mundijala održanog 2010. u Južnoj Africi, odnosno iznosi 423 miliona eura. Svjetsko prvenstvo u Brazilu biće održano od 12. juna do 13. jula naredne godine.  Međunarodna nogometna federacija (Fifa) povećala je nagradni fond svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu sa 420 na 576 milijuna dolara.  Svaka reprezentacija zaradit će najmanje osam milijuna dolara, dok će novi svjetski prvak zaraditi 35 milijuna dolara, što je pet milijuna više od nagrade za naslov svjetskog prvaka 2010. u Južnoj Africi. Ulazak u finale vrijedan je 25 milijuna dolara. 

 

"Nagradni fond je povećan za 33 posto, a osigurali smo i 70 milijuna dolara namijenjenih za klubove iz kojih dolaze nogometaši koji će nastupiti na World Cupu," kazao je glavni tajnik Fife Jerome Valcke, prenose agencije. 

 

 Prosječna gledanost utakmica na svjetskim prvenstvima:

 

    1930 Urugvaj             24.861 gledatelja po utakmici

    1934 Italija                  21.352

    1938 Francuska          20.888

    1950 Brazil                 48.607

    1954 Švicarska          34.211

    1958 Švedska            23.773

    1962 Čile                   28.086

    1966 Engleska           51.216

    1970 Meksiko            50.124

    1974 Njemačka           46.530

    1978 Argentina          40.688

    1982 Španjolska         40.571

    1986 Meksiko            46.025

    1990 Italija                 48.391

    1994 SAD                   68.982

    1998 Francuska          43.357

    2002 J. Koreja/Japan    42.268

    2006 Njemačka           52.491

    2010 Južna Afrika       49.199

 

Pregled nogometnih svjetskih prvenstava po broju postignutih pogodaka:


   1930 Urugvaj           18 utakmica    70 golova   3,88 golova po utakmici

   1934 Italija               17             70          4,11

   1938 Francuska       18             84          4,66

   1950 Brazil                22             88          4,00

   1954 Švicarska        26            140          5,38

   1958 Švedska          35            126          3,60

   1962 Čile                  32             89          2,78

   1966 Engleska         32             89          2,78

   1970 Meksiko          32             95          2,96

   1974 Njemačka         38             97          2,55

   1978 Argentina         38            102          2,68

   1982 Španjolska       52            146          2,80

   1986 Meksiko           52            132          2,53

   1990 Italija                 52            115          2,21

   1994 SAD                  52            141          2,71

   1998 Francuska         64            171          2,67

   2002 J. Koreja/Japan  64            161          2,51

   2006 Njemačka         64            147          2,30

   2010 Južna Afrika     64            145          2,27


U svim dosadašnjim svjetskim prvenstvima 78 reprezentacija se kvalifikovalo, na barem jednu, završnicu svjetskih prvenstava. Od toga je samo dvanaest reprezentacija ušlo u finale, a osam različitih država osvojilo je naslov svjetskih prvaka. Svaka reprezentacija, koja osvoji svjetsko prvenstvo, dobiva zvjezdicu iznad grba svoga saveza.

Za naredno, jubilarno, dvadeseto Svjetsko prvenstvo, koje će se održati u Brazilu 2014.godine, kvalifikovala se, po prvi put, i reprezentacija Bosne i Hercegovine.

U odlučujučoj utakmici kvalifikacija za konačan plasman u grupi "G", nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine je pobijedila Litvaniju u gostima sa 1:0, golom Vedada Ibiševića u 68. minuti utakmice, dana 15.oktobra 2013.godine i direktno se plasirala na svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014.

Sjajna generacija bosanskohercegovačkih nogometaša ostvarila je istorijski uspjeh plasiravši se na jedno veliko nogometno takmičenje, te ispunila snove mnogobrojnim navijačima, koji su pratili nastupe popularnih Sajinih ''Zmajeva'' od prvog dana kvalifikacija. Selektor reprezentacije je bio Safet Sušić.

 

Donosimo godine održavanja, domaćine SP i rezultate svih finalnih utakmica 19 Svjetskih prvenstava:

1. Svjetsko prvenstvo (SP) odigrano je 1930. u Urugvaju. Finale u Montavideu: Urugvaj - Argentina 4:2 

2. SP- Italija 1934. godine. Finale: Rim: Italija – Čehoslovačka 2:1 (produžeci). 

3. SP- Francuska 1938. Finale: Italija – Mađarska 4:2.

 

Poslije tri svjetska prvenstva, usljed Drugog svjetskog rata, prvenstva se nisu održavala 1942. i 1946. godine.

4. SP-  Brazil 1950. god. Finale, Marakana, pred više od 200.000 gledalaca igrali su Brazil i Urugvaj. Rezultat 1:2 za Urugvaj. Kuriozitet: 300 Brazilaca je izvršilo samoubistvo. 

5. SP-  Švajcarska 1954. god. Finale: SR Njemačka - Mađarska  3:2.

6. SP – Švedska1958. Finale: Brazil – Švedska 5:2. Brazil sa najboljim napadom svih vremena (Garinča, Didi, Vava, Pele i Zagalo).

7. SP– Čile 1962. Finale  Brazil - Čehoslovačka 3:1.

8. SP– Engleska 1966. Finale Engleska - Njemačka 4:2 (nakon produžetaka).

9. SP – Meksiko1970. Finale Brazil - Italija 4:1. Brazil treći put postaje prvak svijeta. Zlatni Kup Žila Rimea u trajno vlasništvo odlazi u Brazil.

10. SP– Njemačka 1974. Finale Njemačka - Holandija 2:1. Kralj odbrane Bekenbauer i kralj napada Krojf. Novi trofej Nijemcima od čistog zlata težak 5 kilograma i vrijedan 22 miliona dolara.

11. SP – Argentina 1978. Finale Argentina - Holandija 3:1 (produžeci).

12. SP -1982. u Španiji. Finale Italija - Njemačka 3:1. Ovo prvenstvo umjesto 16 ekipa ima 24 ekipe.

13. SP -1986. Meksiko. Finale Argentina - Njemačka 3:2. 

14. SP – 1990. u Italiji. Finale Njemačka - Argentina, 1:0. 

15. SP -1994. u SAD-u. Finale Brazil - Italija, 0:0, penali 3:2 za Brazil. Nogometaš šampionata Romario, tragičar Maradona (vraćen kući zbog dopinga). Proširen fudbal u SAD.

16. SP– 1998. Francuska, Finale Francuska - Brazil, 3:0. Nastupile 32 nogometne reprezentacije.

17. SP – 2002. u Japanu i Republici Koreji. Finale Brazil - Njemačka 2:0. Prvo prvenstvo na tlu Azije u dvije države.

18. SP – 2006. u Njemačkoj. Finale Italija - Francuska  1:1 (5:3 penalima).

19. SP– 2010 u Južnoafričkoj Republici. Finale Španija - Holandija 1:0 (produžeci).

 

Svjetsko prvenstvo u nogometu 2010. je bilo 19. izdanje svjetskog nogometnog prvenstva, koje se održalo od 11. juna do 11.jula 2010. u Južnoafričkoj Republici. Ovo je bilo prvo svjetsko prvenstvo održano u nekoj afričkoj zemlji, te je time Australija jedini kontinent koji još nije bio domaćinom svjetskog prvenstva.

Na kvalifikacijama za prvenstvo sudjelovalo je 126 zemalja iz 5 kontinentalnih federacija, dok su u samoj završici sudjelovale 32 zemlje. Format natjecanja ostao je nepromijenjen - faza po skupinama i faza izbacivanja. Odigrane su ukupno 64 utakmice na 10 stadiona smještenih u 9 gradova.

Svjetskim je prvakom, po prvi put u povijesti, postala Španija, finalnom pobjedom 1:0 nad Holandijom nakon produžetaka.

 

Brazil je najuspješnija reprezentacija s pet osvojenih naslova, a također je jedina momčad koja je nastupila na svim završnicama svjetskih prvenstava. Italija je osvojila četiri naslova. Brazil i Italija su jedine dvije reprezentacije koje su osvajale dva naslova svjetskih prvaka za redom (Italija 1934. i 1938., Brazil 1958. i 1962.). Rivalitet ove dvije reprezentacije nastavio se 1970. i 1994. kada su se one suočile u finalu. Brazil je oba puta pobijedio, a rekordni peti naslov stigao je 2002. godine. Osim toga, Brazil je osvajao naslove prvaka na četiri kontinenta (Evropa 1958., Južna Amerika 1962., Sjeverna Amerika 1970. i 1994., Azija 2002.). Jedina momčad, osim Brazila, koja je osvojila naslov izvan svojega kontinenta bila je Argentina 1986. u Sjevernoj Americi.

Italija, Brazil, Zapadna Njemačka, Argentina i Holandija (koja nikada nije osvojila naslov prvaka) jedine su reprezentacije koje su nastupile u dva finala za redom, dok su samo Brazil i Zapadna Njemačka nastupili u čak tri finala za redom (Brazil 1994., 1998., 2002., Zapadna Njemačka 1982., 1986., 1990.). 

 

Nijedno finale, u prvih 18 prvenstava, nije prošlo da u njemu nije igrao Brazil, Argentina, (Zapadna) Njemačka ili Italija.

 

Sve evropske reprezentacije koje su osvajale naslove prvaka, to su učinile u Evropi. Jedina neevropska reprezentacija, kojoj je uspjelo osvojiti naslov prvaka na evropskom kontinentu bio je Brazil u Švedskoj 1958. godine.

 

Najveći uspjesi Jugoslavije su dva puta četvrto mjesto (1930. u Urugvaju i 1962. u Čileu), dok je, nakon raspada Jugoslavije, najveći uspjeh postigla reprezentacija Hrvatske osvojivši treće mjesto na SP u Francuskoj 1998. godine, pobjedivši Holandiju, u borbi za treće mjesto, sa 2:1. Selektor je bio legendarni Miroslav Ćiro Blažević. Ćiro je postao nacionalnim herojem i proglašen je najboljim trenerom Svjetskog prvenstva.

 

Dosadašnji Svjetski prvaci u nogometu, sa godinama osvajanja titule:

BRAZIL – 5x (1958.-1962.-1970.-1994.-2002.)

ITALIJA – 4x (1934.-1938.-1982.-2006.)

ZAPADNA NJEMAČKA (NJEMAČKA)– 3x (1954.-1974.-1990.) 

ARGENTINA – 2x (1978.-1986.)

URUGVAJ – 2x (1930.-1950.)

ENGLESKA – 1x (1966.)

FRANCUSKA – 1x (1998.)

ŠPANIJA – 1x (2010.);

 

Najbolji strijelci Svjetskih prvenstava:

15 golova- Ronaldo (Brazil)

14 golova- Gerd Müller i Miroslav Klose (Njemačka)

13 golova- Just Fontaine (Francuska)

12 golova- Pele (Brazil)

11 golova- Jürgen Klinsmann (Njemačka) i Šandor Kocsis (Mađarska)

10 golova- Gabriel Batistuta (Argentina), Gari Lineker (Engleska), Helmut Rahn (Z.Njemačka), Grzegorz 

                  Lato (Poljska)...

 

Svjetsko nogometneo prvenstvo za igrače do 17 godina održaće se 2017. godine u Indiji, saopštila je Svjetska nogometna federacija.  

Također, objavljeno je da će se Mundijal u nogometu za žene 2016. godine održati prvi put u jednoj arapskoj zemlji, Jordanu. 

Predsjednik FIFA Sepp Blatter rekao je da dodjela organizacije Mundijala Indiji bila "politička i geopolitička odluka" i dodao da je bio "veliki izazov" da se prvenstvo za žene održi u jednoj arapskoj zemlji. 

FIFA je odlučila da se Svjetsko prvenstvo za igrače do 20 godina 2017. godine održi u Južnoj Koreji, dok će Južna Afrika 2016. biti domaćin Mundijala za djevojke.

Predsjednik FIFA-e Sepp Blatter poželio je posebnu dobrodošlicu Bosni i Hercegovini na "Seminaru timova" koji je FIFA organizovala u brazilskom Costa do Sauípe dan prije žrijebanja grupa za Svjetsko prvenstvo.Tokom uvodnog obraćanja prvi čovjek svjetskog fudbala na trenutak je zastao i upitao gdje se u dvorani u kojoj se održavao seminar nalazi delegacija Bosne i Hercegovine, nakon čega je poručio:

 

"Želim čestitati Bosni i Hercegovini na ovom velikom uspjehu koji su ostvarili. Jedini debitanti na Svjetskom prvenstvu uspjeli su fudbalom nadmašiti sve probleme u državi i povezati ljude tri različite nacionanlosti. Bio sam prije mjesec dana u Sarajevu i oduševljen sam napretkom koji ta zemlja čini.".Nakon nekoliko minuta govora prvog čovjeka FIFA-e o našoj državi i fudbalskoj reprezentaciji predstavnici svih drugih saveza učesnika Svjetskog prvenstva Bosnu i Hercegovinu su pozdravili gromoglasnim aplauzom. 

 

Priredio:

Ekrem Imamović za Zenicablog

Posljednje od

Povezani članci (by tag)