18 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 16 Novembar 2013 20:44

Zmajevi na Koševu umjesto Bilinog?

Danas je nekoliko sarajevskih medija objavilo, a mi radi vas prenosimo kompletnu  izjavu direktorice Centra za sport i rekreaciju u Sarajevu, u kojem izvjesna direktorica JASMINA POLIĆ nastavlja agitaciju da, uz strane i budžetske novce, reprezentacija BIH u nogometu pređe sa Bilinog polja na Koševo. Zanimljivo da svaka takva izjava "ispliva" pred susret Zmajeva. Također, ono što je zanimljivo jeste da većina komentara ne odobrava takav eventualni postupak NFSBiH. Slijedi preneseni tekst:

 

 

Kao sinonim za pružanje usluga u oblasti sporta, te stvaranju uslova za bavljenje sporta u glavnom gradu naše države navodi se Javna ustanova "Centar za sport i rekreaciju". U njihovoj nadležnosti su svakako i organizacije sportskih takmičenja, ali i održavanje sportskih objekata.

 

- Već dugi niz godina, tačnije od 2003. godine, realizujemo projekte s djecom iz osnovnih škola, koji su besplatni. Neki od projekata se odvijaju u našim salama u FIS-u, a neki na nogometnim i teniskim terenima. Uključeni smo u sve sportove, kao što su gimnastika, košarka, skijanja... Potrebno je naglasiti da upravo za skijanje dajemo besplatnu opremu i sve ostalo što je potrebno da djeca izađu na skijalište. Tu su i škole plivanja, koja je besplatna, te škola tenisa, za koju, također, obezbjeđujemo sve potrebno, kao što su reketi, loptice... Na kraju dolazimo do zaključka da je potrebna samo dobra volja roditelja i djece, da bi se uključili u sport - kaže Jasmina Polić, direktorica Javne ustanove "Centar za sport i rekreaciju". Ova ustanova ne radi poslove klubova, jer je u pitanju firma koja radi na masovnom bavljenju sporta. Posebno su ponosni na vanjski teren u FIS-u koji je pokriven balonom, gdje podržavaju sve turnire. Pored toga, za bh. javnost, najinteresantniji je  stadion Koševo.

 

- Trenutno smo u fazi realizacije UEFA-inog projekta u kojem krovna evropska kuća fudbala izdvaja 1.5 milion eura za stadionsku infrastrukturu. FK Sarajevo ima važeći ugovor za korištenje stadiona Koševo za takmičenje u Premijer ligi BiH i UEFA-inim takmičenjima, te su oni i napravili projekat. Njegovim prolaskom, trebali bi dobiti 89.000 eura za ulaganje, kao i 30% učešća od strane Opštine Centar. Na kraju bi došli do cifre od oko 230.000 eura, koja bi nama bila dovoljna da uradimo završne radove, kao što su mokri čvorovi u gledalištu. Također, s Opštinom Centar imamo investiciju od 100.000 eura za postavljenje završnih 5.000 stolica na zapadnoj tribini. Time bismo konačno zadovolji sve kriterije UEFA-e - konstatuje Polić. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li "Zmajevi" naredne kvalifikacije za EP u Francuskoj 2016. godine preseliti s Bilinog polja na Koševo.

 

- To sada postaje stvar opredjeljenja u N/FSBiH. Naime, svi naši radovi će biti gotovi već u maju naredne godine. Dakle, prije početka SP u Brazilu. To je dovoljno vremena fudbalskom Savezu da odluče hoće li u izboru stadiona, na kojima će domaće utakmice igrati naši "Zmajevi", imati ekonomski interes ili neki drugi. Da li je ekonomski opravdano ići u Zenicu i Bilino polje, koje prima 12.000 gledalaca ili da protivničke reprezentacije ugostimo u Sarajevu, na stadionu Koševu, koji može primiti 36.000 gledalaca. To je stvar na koju mi ne možemo uticati - kaže za kraj Polić. U svakom slučaju, novi stadion koji ima sve važeće kriterije UEFA je dobro došao našem fudbalu, jer samo s dobrom infrastrukturom u budućnosti možemo napredovati u klupskom fudbalu, te možemo nastaviti redati uspjehe naše najbolje reprezentativne selekcije.