29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 15 Oktobar 2013 18:44

Video-foto:Idemo u Brazil

BRAZIL ŠERIF MUBAREK OLSUN najdraži Zmajevi  pozdrav iz Gnijezda Zmajeva Bilinog polja za sve Bosance i Hercegovce širom svijeta! Idemo u Brazil !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Na stadionu ''Dariaus ir Gireno'' u Kaunasu u 19 sati (20 po lokalnom) počeo je susret desetog i posljednjeg kola G-grupe kvalifikacija za SP između Litvanije i Bosne i Hercegovine. Selektori ekipa odlučili su na teren izvesti sljedeće sastave: 


Bosna i Hercegovina: Asmir Begović, Emir Spahić, Ermin Bičakčić, Avdija Vršajević, Sejad Salihović, Senad Lulić, Miralem Pjanić, Haris Medunjanin, Zvjezdan Misimović, Vedad Ibišević i Edin Džeko. 

 

idemo u brazil
Litvanija: Giedrius Arlauskis, Tadas Kijanskas, Marius Žaliukas, Egidijus Vaitkunas, Valdemar Borovskij, Gediminas Vičius, Saulius Mikoliunas, Mindaugas Panka, Mindaugas Kalonas, Deivydas Matulevičius i Fedor Černych 

Susret sudio Nijemac Felix Zwayer.


Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras je pobijedila Litvaniju i direktno se plasirala na svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014.

Sjajna generacija bosanskohercegovačkih nogometaša ostvarila je historijski uspjeh plasiravši se na jedno veliko nogometno takmičenje, te ispunila snove mnogobrojnim navijačima koji su pratili nastupe ''Zmajeva'' od prvog dana kvalifikacija.

BiH je minimalnom pobjedom protiv Litvanije (1:0) izbjegla baraž, u kojem će kao i prethodnih godina nastupiti nekoliko snažnih evropskih reprezentacija. 

Iako su mnogi očekivali lak posao za izabranike selektora Safeta Sušića, pa čak i pobjedu s tri i više razlike, utakmica u Kaunasu pokazala je da nema lakih protivnika. 

Litvanci su nošeni željom za dokazivanjem, a navodno i premijom koju su im obećali Grci ukoliko zaustave BiH, igrali požrtvovano i uglavnom defanzivno, povremeno pokušavajući razviti kontra-napade.

Prvo poluvrijeme susreta proteklo je bez prilika za Litvaniju, dok je za BiH najbolje šanse imao Miralem Pjanić iz slobodnih udaraca. Veznjak italijanske Rome odlično je šutirao u 9. i 29. minutu susreta, ali domaći golman bio je dobro postavljen. U prvom poluvremenu dvije prilike za gol imao je i Edin Džeko, ali mreža se nije zatresla.

U nastavku susreta najbolji bh. nogometaši nastavili su napadati istim tempom. Međutim, nije izgledalo da BiH ima rješenje za odbranbeni bedem Litvanaca, a Sušić ništa nije mijenjao u igri svog tima.

BiH je prvi put zaprijetila preko Senada Lulića u 63. minutu, koji nakon dobrog ubačaja Pjanića uspjeva zatresti mrežu Litvanaca, ali linijski sudija je podigao zastavicu za ofsajd. 

Napadi bh reprezentacije u tim trenucima predstavljali su sve veći problem za ekipu Litvanije, čiji igrači su gubili koncentraciju i slabije reagirali na ubačaje i šuteve bh. igrača. To je najbolje iskoristio Vedad Ibišević, koji je prvo u 66. minutu odlično šutirao i zamalo savladao domaćeg golmana, ali napadač Stuttgarta drugu šansu dvije minute kasnije nije propustio.

Nakon driblinga i ubačaja Džeke, Ibišević je dobro reagirao i pogodio za vodstvo, a kako se kasnije ispostavilo i konačan trijumf Bosne i Hercegovine.

Litvanci su od 70. minuta pokušali napasti gol Begovića. To im je pošlo za rukom preko Kalonasa, čiji šut u 78. minutu brani Begović. Do kraja utakmice BiH je iskusno čuvala loptu u svom posjedu i ostvarila najveću nogometnu pobjedu u historiji države.

Reprezentacija BiH će se vratiti u Sarajevo charter letom iz Kaunasa odmah nakon utakmice. Njihov dolazak se očekuje u 1.20 sati iza ponoći, a Međunarodni aerodrom u Sarajevu je saopćio da će nakon 11.00 sati zatvoriti kapije za posjetioce. 

U gradovima diljem BiH već se uveliko slavi plasman na SP u Brazilu, a još uvijek nije poznato da li će se reprezentativci BiH priključiti proslavi u Sarajevu ili Zenici.


KLIKNI DA VIDIŠ FOTO GALERIJU IZ KAUNASA I SA BILINOG POLJA IZ FAN ZONE 



POGLEDAJTE VIDEO IZ ZENICE SLAVLJE NA BILINOM







...