28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 14 Oktobar 2013 07:42

Hamzi Aliću olimpijska stipendija

U prostorijama Olimpijskog komiteta BiH su se okupili najbolji sportisti BiH, potencijalni kandidati za Olimpijske igre "Rio 2016“, povodom dodjele stipendije za prvu fazu priprema i kvalifikacija na Olimpijskim igrama "Rio 2016“.

 

U prvoj fazi stipendiranja podržano je pet sportista i to Larisa Cerić (judo), Hamza Alić (atletika), Džemal Bošnjak (boks), Amel Mekić (judo), Ivana Ninković (plivanje), koji će se stipendirati godinu dana sa 800 KM mjesečno. Olimpijski komitet BiH pored ovih pet kandidata stipendira i atletičara Kemala Mešića u visini od 1000 KM mjesečno, kao još jednog od najozbiljnijih kandidata za Olimpijske igre "Rio 2016“

 

Nakon isteka ove vrste stipendije, Olimpijski komitet BiH će uz pomoć Olimpijske solidarnosti, nastaviti sa stipendiranjem desetak najkvalitetnijih sportista za Olimpijske igre "Rio 2016“ i to u uvečanom iznosu u vremenskom periodu od gotovo 2dvije godine, do samog početka Ljetnih olimpijskih igara.

 

Iako Olimpijski komitet BiH Zakonom o sportu BiH nije nadležan za finansiranje vrhuskog sporta BiH, našim najboljim sportistima za Ljetnje olimpijske igre "Rio De Janeiro 2016“ će uručiti približno 500.000 KM kao direktnu pomoću trenažnom procesu, razvoju i ostvarenju normi.

 

Odličan rad Olimpijskog komiteta BiH se ogleda i u stipendiranju najboljih sportista BiH za Zimske olimpijske igre "Sochi 2014“, koje su na programu za 3 mjeseca.

 

Za 10 najkvalitetnijih sportista koji dolaze iz zimskih sportova, OK BiH je uspio obezbijediti 10 stipendija u visini od 1.200 KM mjesečno u vremenskom periodu od 18 mjeseci.

 

Također su im obezbijeđena sredstva putnih troškova za odlazak na kvalifikaciona takmičenja za Olimpijske igre "Sochi 2014“, u visini od 4.500,00 KM za svakog takmičara.

 

Ukupna podrška Olimpijskog komiteta BiH potencijalnim kandidatima za Zimske olimpijske igre "Sochi 2014“ iznosi 288.600 KM.

 

Pored novca Olimpijske solidarnosti, Olimpijski komitet BiH je preko svog partnera VISA-CARD, obezbijedio dodatna sredstva za alpsku skijašicu Žanu Novaković u visini od 30.000 KM, koja već uživa stipendiju za Olimpijske igre "Sochi 2014“.

 

S obzirom na gore navedene aktivnosti Olimpijskog komiteta BiH dodamo i stipendiranje najboljih sportista koji nas predstavljaju na evropskim i svjetskim olimpijadama mladih i mediteranskim igrama, kao i pokrivanje cjelokupnih troškova transporta i opremanja BH delegacija na najvećim svjetskim takmičenjima, stiče se dojam da Olimpijski komitet BiH u pravom smislu riječi brine“o našim vrhunskim sportistima i više od svojih mogućnosti.

 

Olimpijski komitet BiH je nebudžetski korisnik koji osim apliciranja na domaće i inostrane projekte, nema drugog izvora stalnog finansiranja te se stim u vezi isključivo oslanja na izuzetan angažman rukovodstva i administracije Olimpijskog komiteta BiH, kao i organa i tijela Olimpijskog komiteta BiH, a koji se delegiraju iz sportskih saveza BiH te gore navedene aktivnosti smatra pravim podvigom.