28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 13 Avgust 2013 02:34

Hamza i Kemal u Moskvi

Na Svjetskom prvenstvu našu zemlju će predstavljati samo dvojica bacača kugle - Zeničanin Hamza Alić (35) i Sarajlija Kemal Mešić (28). Oni će 15. avgusta u 10.20 sati po lokalnom vremenu nastupiti u kvalifikacijama za finale, koje je na programu dan poslije.

 

Mešić je  s hrvatskim predstavnikom Marinom Premeruom i zajedničkim im trenerom Ivanom Ivančićem, s kojima se posljednji mjesec pripremao na Bjelolasici, otputovao iz Zagreba u Moskvu, a Alić je sa Sarajevskog aerodroma, letom preko Beča, otputovao sa svojim trenerom Mehmedom Skenderom. 

 

- Očekuje nas teško takmičenje, ali sam optimista da mogu ući u finale. Nadam se sa mnom i Kemo. Norma za finale će, vjerovatno, biti 20,60 metara, kao i na prošlom SP-u u Teguu (ostvarilo ju je samo pet takmičara, a ostalih sedam ušlo je po plasmanu, op. a.) - ističe Alić, koji je sa 20,73 metra ispunio A-normu za SP te omogućio i nastup Mešiću (ove sezone najduže bacao 20,37).

 

Alić je na prošlom SP-u zauzeo 17. mjesto (19,70), a 2009. u Berlinu bio je deveti (20.10). Mešiću će, pak, ovo biti prvi nastup na SP-u, ali se i on nada finalu. 

 

- Dobro smo radili, a trener je odlučio da krenemo ranije kako bismo se bolje adaptirali i izbjegli ove vrućine u Zagrebu - kazao nam je Mešić, čiji je otac Fuad na datum njegovog prvog nastupa na SP-u, 15. avgusta 1976. godine, postao omladinski prvak Jugoslavije u bacanju diska.