18 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 13 Juli 2013 00:07

SP u rukometu - i u Zenici

Najava 19. juniorskog SP u rukometu (M). - U nedjelju 14.jula 2013. godine u Bosni i Hercegovini i njena četiri grada: Zenici, Sarajevu, Banja Luci i Ljubuškom počinje 19. Juniorsko svjetsko rukometno prvenstvo, jedan od najvećih sportskih događaja kojem je domaćini naša zemlja. Prvenstvo će trajati do 28.jula 2013.godine. U Zenici ćemo gledati rukometaše do 21 godine, iz Španije, Švedske, Egipta, Kuvajta, Brazila i Čilea. Reprezentacija BiH će igrati u Sarajevu.


Jedan od najvećih  sportskih događaja ikada održan u našoj zemlji okupit će 24 najbolje selekcije mladih igrača do 21 godine.  Ekipe su svrstane u četiri grupe sa po šest reprezentacija. Grupna faza takmičenja, koja počinje 14. jula, igrat će se u dvoranama Zetra i KSC Skenderija ("Mirza Delibašić") u Sarajevu, Arena u Zenici, Gradskoj dvorani u Ljubuškom u banjalučkom Boriku.  Najveći broj reprezentacija učesnika SP-a dolazi iz Evrope -12 ekipa, po četiri ekipe dolaze iz Afrike i Azije, te po dva predstavnika iz Okeanije te Južne i Sjeverne Amerike. 

 

Raspored grupa SP-a: 

A-grupa (Banja Luka):  Tunis, Francuska, Rusija, Danska, Angola, Srbija; 

B-grupa (Ljubuški): Hrvatska, Njemačka, Švicarska, Katar, Holandija, Alžir; 

C-grupa (Sarajevo): Kongo, Slovenija, BiH, Argentina, Južna Koreja, Mađarska; 

D-grupa (Zenica):  Španija, Švedska, Brazil, Egipat, Čile, Kuvajt. 

 

Kako je ranije objavljeno, "tokom prvenstva u našu zemlju će doputovati više od 600 takmičara, službenih osoba, kompletan Izvršni komitet IHF-a, navijači, novinari, menadžeri i predstavnici klubova. Organizatori očekuju da će BiH  tokom 15 dana prvenstva našu zemlju posjetiti više hiljada ljudi. U organizaciju SP-a je uključeno više od 1.000 volontera. Dosad je  akreditovano  50 stranih novinara, a u završnici se očekuje  više od 100. 

 

Utakmice 1. kola igrat će se 14. jula u sva četiri grada, u terminima 16:00, 18.30 i 21:00 sat. Reprezentacija BiH će svoj prvi susret igrati 14. jula u Zetri (21.00 sat) protiv Južne Koreje. Ova utakmica bit će iskorištena za zvanično otvaranje SP-a. 

 

Nakon prve faze takmičenja po četiri najbolje ekipe iz svake grupe idu u osminu finala, dok će se po dvije najslabije razigravati za plasman od 16. do 24. mjesta (Prezident kup). 

 Svi susreti od osmine finala do finala igrat će se u Zetri, dok će se susreti za plasman od 16. do 24. mjesta igrati u Skenderiji.   U grupnoj fazi takmičenja ulaz za sve utakmice u četiri grada bit će besplatan radi popularizacije rukometa. Od osmine finala uvodi se naplaćivanje ulaznica. Gledaoci će imati priliku da kupe paket ulaznica za sve utakmice osmine finala, četvrtfinale, polufinale i finale po jednistvenoj cijeni od 45 KM. Cijena pojedinačnih ulaznica za utakmice osmine i četvrtfinala iznost će po 10 KM, za polufinale 15 i finale 20 KM. 

 

Zadnjeg dana prvenstva (28. jula) u Sarajevu je zakan sastanak Izvršnog odbora  IHF-a na  kojem  će učestvovati 36 zvaničnika ove organizacije sa svih kontinenata s predsjednikom Hassanom Mustafom na čelu, koji će u Sarajevo  doputovati 21. jula. Sastanak  će biti  priprema za kongres IHF-a, koji će  biti održan u novembru". 

 

U subotu će u Zenici biti sve selekcije, njih šest, sa ukupno oko 150 članova svojih delegacija. Španci i Šveđani će biti smješteni u holelu "Dubrovnik", dok će ostale četiri reprezentacije odsjesti u hotelu "Zenica". Prva utakmica na programu je u nedjelju, kada se od 16 sati sastaju Španija – Egipat, što je sigurno jedan od derbija. Od 18:30 sati igraju Švedska i Kuvajt, a od 21 sat Brazil i Čile.

 

Ulaz na sve utakmice takmičenja po grupama, prema odluci IHF-a, je besplatan!

 

 E. Imamović za Zenicablog