20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 05 Juni 2013 22:32

Pri kraju radovi na UEFA centru

Trening centar Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine u Zenici bit će u potpunosti u funkciji do kraja mjeseca, rekao je za agenciju Anadolija Nihad Hodžić, ekspert za infrastrukturu NSBiH i projekt menadžer gradnje centra.

- U toku je posljednja faza radova. Montira se namještaj i ostala oprema. Cijela stvar bit će završena najkasnije do početka jula – istakao je Hodžić za AA. Međutim, u NSBiH još uvijek ne znaju tačan datum svečanog otvaranja budućeg doma svih državnih fudbalskih selekcija BiH.

- Želja NSBiH je da trening centar otvori Michel Platini, predsjednik UEFA-e. Uputili smo pismo Platiniju u kojem ga pozivamo da otvori centar, ali još nismo dobili odgovor iz Nyona. Ukoliko predsjednik UEFA-e nađe vremena da svečano otvori sportsko zdanje u Zenici, to bi se moglo desiti početkom jula ili nakon ljetnih godišnjih odmora, krajem augusta, odnosno početkom septembra – kazao je Hodžić, naglasivši da će Centrom upravljati isključivo N/FS BiH.  Pored međunarodnih fudbalskih asocijacija koje su uložile novac, Općina Zenica je na period od 40 godina besplatno dala na korištenje zemljište, te osigurala potrebne dozvole i infrastrukturne priključke u Centru. Prema riječima načelnika Husejina Smajlovića općinska administracija finansirala je i izgradnju oko 800 metara pristupnog puta.

- Trening centar je iz više razloga važan objekt za Zenicu. Njegovim otvaranjem upotpunjavamo sportsku infrastrukturu u gradu. Centar će osigurati vrhunske pripreme reprezentaciji i olakšati da i u narednom periodu BiH svoje utakmice igra u Zenici. Ovim projektom direktno smo pomogli i privredu, jer će tokom izgradnje izvođači zaraditi ukupno deset miliona maraka – tvrdi Smajlović. Objekt i kompletna infrastruktura projektirane su prema standardima UEFA-e i FIFA-e, te će selekcije BiH Centar optimalno moći koristiti tokom cijele godine.

Anadolija

foto: arhiv