19 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 05 Juni 2013 08:44

Hamzi bronza, Tuki lični rekord

Sinoć je u Velenju (Slovenija) održan veoma jak Međunarodni atletski miting, jedan od najjačih na ovim prostorima, na kojem je nastupio veliki broj osvajača medalja sa velikih atletskih takmičenja.



Bosna i Hercegovina je osvojila jednu medalju i to bronzanu. Naime, bacač kugle, Zeničanin Hamza Alić kuglu je bacio 19,90 m i takmičenje završio na trećem mjestu iza svjetskog vicešampiona Dylana Armstronga i Južnoafrikanca Cremona. Ovaj miting mu je bila jedna od posljednjih proba uoči Mediteranskih igara.


Ponovo je dobar rezultat ostvario i drugi Zeničanin, Amel Tuka u disciplini 800 metara i osvojio peto mjesto. Tuka je trčao u trci sa veoma jakim protivnicima koje je predvodio prvak Evrope Jurij Boržakovski. Rus je slavio pobjedu, dok je Amel istrčao svoj lični rekord 1:48.23 i za 13 stotinki slabiji rezultat od državnog rekorda Jasmina Salihovića. Ovaj rezultat Amela Tuke je peti u Evropi u konkurenciji mlađih seniora.

Na mitingu je nastupio i bacač kugle, Zeničanin, Mesud Pezer i sa hicem 18.01m potvrdio dobru formu pred svjetsko juniorsko prvenstvo.

 E. Imamović za Zenicablog

(Izvor: Olimpijci iz BiH)