19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 21 Januar 2013 19:55

Načelnik želi UEFA Super Cup

 Grad Zenica želi biti domaćin utakmice UEFA Super Cupa 2016. godine, ekskluzivno saznaje SCsport.ba. Inicijativa je pokrenuta jutros, a načelnik Općine Zenica Husejin Smajlović već je uputio pismo namjere Nogometnom / Fudbalskom savezu Bosne i Hercegovine, sa ciljem da iz naše „kuće fudbala“ kontaktiraju UEFA, te u što skorije vrijeme pokrenu i zvaničnu kandidaturu za organizaciju velikog sportskog događaja.

 


„Uputio sam pismo namjere Savezu, tačnije predsjedniku Elvedinu Begiću sa kojim sam prethodno razgovarao i telefonskim putem. Složili smo da je ideja fantastična, kao i  da vrijedi marljivo i užurbano raditi na njoj. Begić je sposoban čovjek i ne sumnjam da će u svim segmentima dobro voditi N/FS BiH, pa tako i u pogledu kandidature Zenice za domaćinstvo utakmice UEFA Super Cupa 2016. godine. Imamo simpatije UEFA i Michel Platinija. Shodno tome, vjerujem da će za nešto više od tri godine, u avgustu 2016. godine, na dodatno rekonstruiranom modernom stadionu 'Bilino polje' igrati dva najbolja kluba Evrope i svijeta, aktuelni osvajači Lige prvaka i Evropa lige“, istakao je Smajlović, koji je posljednjih godina mnogo učinio za bh. sport, tj. gradnju sportske infrastrukture u Zenici, te naglasio:    

 

„Već imamo urađene projekte za dodatnu gradnju stadiona 'Bilino polje'. Spremni smo učiniti sve što od nas budu zahtijevali iz N/FS BiH, odnosno UEFA kako bismo ispunili uvjete u kandidaturi i konačnom dobivanju domaćinstva utakmice Super Cupa 2016. godine“.

 

UEFA Super Cup priznaje i organizira od 1973. godine. Od 1998. do prošle godine (Atletico Madrid - Chelsea 4:1) moćna organizacija sa sjedištem u Nionu organizirala je meč u Monaku. Ove godine susret će biti u Pragu (Češka Republika), 2014. u  Kardifu (Vels), a 2015. u Tbilisiju (Gruzija). Na ovaj potez Platini sa saradnicima odlučio se kako bi pobjednici najeminentnijih klupskih takmičenja gostovali u zemljama u kojima ih rijetko ili nikako uživo imaju priliku gledati. 

 

„Upravo i u tome je velika prilika Zenice, odnosno Bosne i Hercegovine za fenomenalnu promociju, jer UEFA želi velikane poslati u tzv. 'manje fudbalske zemlje'. Osim toga, ukoliko dobijemo utakmicu Super Cupa ubrzano ćemo realizirati zacrtane planove i dodatno izgraditi Bilino polje, ali i ostalu prateću infrastrukturu u gradu“, pričao je Smajlović, dodavši: 

 

„Do ljeta 2016. godine imat ćemo izgrađen i autoput od Sarajeva do Zenice. Dakle, i putna komunikacija će biti u odličnom stanju. Što se tiče smještajnih kapaciteta sa okolnim mjestima i taj segment možemo u potpunosti zadovoljiti. Dio ljudi može biti smješten i u Sarajevo do kojeg će se tada autoputom stizati za pola sata. To su relacije koje se u velikim gradovima svakodnevno prelaze kada se igraju velike utakmice“.   

 

Ideja o odigravanju utakmice UEFA Super Cupa u Zenici 2016. godine potekla je od Bakira Tire, predstavnika BiH u UEFA žiriju za izbor najboljeg fudbalera Evrope i Enesa Ibrahimagića, uspješnog bh. biznismena, kaže Husejin Smajlović, načelnik Općine Zenica.


„Ovo je priča koju treba podržati cijela Bosne i Hercegovina. Kada su mi je prezentirali nisam se mislio niti sekundu da li se upustiti u projekt. Poslije odlaska reprezentacije BiH na Svjetsko prvenstvo u Brazil 2014. godine uvjerena sam da će utakmica UEFA Super Cupa 2016. u Zenici biti kontinuitet dobrih sportskih vijesti iz naše države“, smatra Smajlović.   

 

Super Cup Evrope igra se od 1972. godine i prvi osvajač bio je Ajax. No, tada nije bio odigran u organizaciji UEFA, pa ni titula kluba iz Amsterdama nije priznata. Od 1973. godine UEFA „gazduje“ i Super Cupom. Do sada najviše titula osvojio je Milan (pet). Slijede Barcelona sa četiri osvojena UEFA Super Cupa, Liverpool tri, po dva puta pehar su podizali igrači Ajaxa, Anderlechta, Juventusa, Valencije i Atletico Madrida…  

 

http://scsport.ba/vijest/49292

 

druga stranica pisma

pismo-uefi2