29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 27 Decembar 2012 20:39

Foto: baza Zmajeva u Crkvicama

 U toku su završni, unutrašnji građevinski radovi u prostorijama u utrobi tribine Trening-centra Nogometnog saveza BiH na lokalitetu Kamberovića ravan u Zenici. 

 

 

 - Planirano je da se do Nove godine uradi interni tehnički prijem objekta - kaže nam Zvjezdan Turkić, glavni projektant preduzeća "Aksa", koje je i projektiralo Trening-centar.  Nakon internog, uslijedit će i tehnički prijem UEFA-e, koja je s FIFA-om, posredstvom Nogometnog saveza BiH, investirala više od 8.000.000 KM u gradnju ovog centra, za koji je Općina Zenica dala zemljište u koncesiju na period od 40 godina. Radovi su počeli 19. marta 2011. godine, a prema planu, trebali se se okončati 19. januara ove godine. No, hronični nedostatak sredstava i aktivnosti da se država odrekne novca od PDV-a uzrokovali su kašnjenje od skoro pune godine.

 

KLIKNI OVDJE DA VIDIŠ FOTO GALERIJU

 

Izvjesno je, međutim, da je na jednoj od najljepših lokacija u Zenici niknuo prekrasan Centar, s kojeg se cijeli grad vidi kao na dlanu.  Općina je o svom trošku, osim zemljišta, do objekta dovela i sve potrebne priključke (struja, voda, grijanje...), a nedavno je počela i gradnju skoro 800 metara pristupnog puta, koji bi trebao biti gotov do proljeća, odnosno do 20. marta, Dana Zenice.  Dva dana poslije, naša reprezentacija će na Bilinom polju u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2014. godine igrati i najvažniji meč protiv selekcije Grčke.

 

Naravno, osim gradnje dva velika terena dimenzija od 105 x 68 metara, sa prirodnom i plastičnom travom, te tribine sa svlačionicama, sobama za igrače, restoranom... sve će ove prostorije biti potrebno opremiti i namještajem kako bi ga mogli početi i koristiti naši reprezentativni nogometaši i nogometašice svih kategorija.  Za nadati se da će "Zmajevi" s Kamberovića ravni već 20. marta poletjeti i sretno sletjeti na Bilino polje.  Urađene su i sve potrebne zemljane instalacije za mali teren sa plastičnom travom, dimenzija od 20 x 40 metara, koji bi trebao biti natkriven. Ograđen je i visokom ogradom, ali je izvjesno da će zbog nedostatka novca biti završen u toku druge faze radova. Bolja vremena će, skoro sigurno, sačekati i postavljanje 1.500 stolica na tribini.  Generalni sekretar Nogometnog saveza BiH Jasmin Baković kaže da je još rano govoriti o tome kada bi Centar mogao biti spreman da ugosti reprezentaciju, ali je izrazio nadu da će to biti u martu ili aprilu. 

 

- Tehnički prijem odnosi se na građevinske radove, ali treba znati da nakon toga slijedi obimno uređivanje enterijera. Znači, treba opremiti i urediti 24 sobe, kuhinju, restoran, fitnes-centar... To može potrajati. Prema našim procjenama, Centar bi mogao biti funkcionalan u martu ili aprilu sljedeće godine - kaže Baković.

 

V.B. / AVAZ