28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 17 Decembar 2012 09:34

Održana ORKA 2012

 

U organizaciji Gradskog kluba vodenih sportova „Čelik-Željezara“ proteklog vikenda u Zenici je održan 14. plivački miting za najmlađe plivače „Orka 2012“. Predstavilo se oko 250 dječaka i djevojčica iz 15 bh. klubova.  Najuspješniji kod dječaka u kategoriji 1999/2000 godišta bio je Anđelo Šimić iz sarajevske Bosne, u kategoriji 2001/02 godišta Luka Lašić iz GKVS Sarajevo, kod godišta 2003/04 Kerim Sadiković iz mostarskog Veleža a u konkurenciji godišta 2005 i mlađi Amar Karasalihović iz sarajevskih Sharksa. 

 

Kod djevojčica u konkurenciji 2000/01 godišta slavila je Danijela Paočić iz Slobode, kod godišta 2002/03 Nafja Brodović iz GKVS Sarajevo, kod godišta 2004/05 Teodora Stanković iz Orke Mostar, dok je u kategoriji 2006 godišta i mlađi najbolja bila Asja Sabirović iz GKVS Sarajevo. Inače, radi se o rezultatima ostvarenim nakon četiri utrke – prsno, leđno, delfin i slobodno (kraul).

 

Zbog vremenskih prilika nastup su otkazali takmičari iz Kikinde, ali to ni u kom slučaju nije umanjilo kvalitet plivanja.  Prdesjednik kluba organizatora Elvir Haskić je istakao da je sve prošlo po planu i da je zadovoljan rezultatima takmičara. Uskoro bi zatvoreni bazen u Zenici po njegovim riječima trebao dobiti ljepši izgled, a takođe i popratne stvari kao što su svlačionice. 

 

Čast da otvori takmičenje pripala je Selveru Kelešturi u ime načelnika općine Husejina Smajlovića, te predsjedavajućem Općinskog vijeća Zenica Nebojši Nikoliću i prijatelju kluba, poznatom privredniku i sportskom radniku Mirsadu Čizmi. 

 

“Prezadovoljni smo i rezultatima naših takmičara, plasmanom, ali i saradnjom sa roditeljima. Nastupilo je 20 mladih plivača koji su budućnost zeničkog i bh.plivanja. Raduje nas što smo imali sve najmlađe kategorije. Jer bogatsvo je kluba kada ima ovakve mlade talentovane plivače”, kazao je Aldin Đerahović, glavni trener GKVS Čelik – Željezara. 

 

Inače, domaćin je u konačnici zauzeo četvrto mjesto, iza Bosne i GKVS Sarajeva, te tuzlanske Slobode. Sedmogodišnja Adna Trebo u kategoriji 2004/05 bila je u ukupnom poretku drugoplasirana, a 12-godišnja Lea Mikuš u kategoriji 2000/01 godišta bila je trećeplasirana. Štafeta Čelika u kojoj je inače se takmičilo osam plivača po četiri djevojčice i dječaka raznih godišta završila je kao trećeplasirana. Zenički plivači osvojili su ukupno pet medalja i to jednu zlatnu te po dvije srebrene i bronzane. 

 

Na ovogodišnjem izadnju Orke ostvaren je i jedan državni rekord. Članovi muške štafete 4 x 100 m slobodno sarajevskog Sport Timea u sastavu Amer Voljevica, Edi Čomić, Aldemar Alikavazović i Amar Šapčanin isplivali su utrku za 4:37,29 što je najbolji rezultat ikad ostvaren u kategoriji do 12 godina.