24 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 21 Oktobar 2012 08:41

U21 rukometno SP u julu u BiH

Sve utakmice u kojima će se najbolje mlade evropske reprezentacije boriti za nastup na SP-u u našoj državi, na rasporedu su od 4. do 6. januara naredne godine.  U trci za devet upražnjenih mjesta za nastup na Svjetskom prvenstvu za rukometaše U-21 selekcija, koje će od 14. do 28. jula 2013. godine biti održano u BiH (Sarajevo, Zenica, Banja Luka i Ljubuški), učestvovaće 28 evropskih reprezentacija.


Evropska rukometna federacija (EHF) odredila je u srijedu zemlje-domaćine sedam kvalifikacionih turnira, koji će biti odigrani na Starom kontinentu. Sve utakmice u kojima će se najbolje mlade reprezentacije boriti za nastup na SP-u u našoj državi, na rasporedu su od 4. do 6. januara naredne godine. Turnir u kvalifikacionoj grupi 1, koju će sačinjavati reprezentacije Slovenije, Islanda, Holandije i Ukrajine igraće se u Holandiji. Kvalifikacije u grupi 2, u kojoj su Švedska, Portugal, Mađarska i Belgija, biće odigrane u Mađarskoj.

 

Organizator kvalifikacionog turnira grupe 3 sa selekcijama Danske, Srbije, Slovačke i Grčke je Slovačka, a domaćin grupe 4 sa najboljim U21 timovima Njemačke, Češke, Finske i Austrije je Njemačka. Utakmice grupe 5 u kojoj su Norveška, Francuska, Crna Gora i Estonija igraće se u Crnoj Gori. Turnir u grupi 6 sa Švajcarskom, Poljskom, Bjelorusijom i Italijom organizovaće Bjelorusija.

 

Rumunija će biti domaćin turnira grupe 7 u kojoj će snage odmjeriti mlade reprezentacije Rusije, Turske, Izraela i Rumunije.  Prema propozicijama takmičenja, po dvije najuspješnije selekcije iz kvalifikacionih grupa 1 i 2 obezbijediće učešće na Svjetskom prvenstvu u našoj zemlji. U preostalih pet grupa (3, 4, 5, 6 i 7) pravo nastupa na najjačoj smotri za rukometaše do 21 godine izboriće samo prvoplasirane reprezentacije iz ovih grupa. Tri državna tima su se već plasirala na Svjetsko prvenstvo. To su BiH, kao domaćin SP-a, te pobjednik EP U20 Španija i viceprvak Hrvatska.