29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 29 Avgust 2012 11:44

Istorija Čelika i stadiona

Historija NK Čelik Zenica - Nogometni klub ''Čelik“ osnovala je grupa ratnih veterana neposredno po oslobođenju grada Zenice od fašizma. Oni su u maju 1945. godine odlučili da osnuju fudbalski klub, kojem su dali ime „Čelik“, što simboliše grad čelika i metalurgije. Kao zvaničan datum osnivanja i datum obilježavanja rođendana zapisan je 16. juni.

 

Nogomet se u Zenici uvijek igrao srcem i vještinom, pa je ''Čelik'' plijenio simpatije na gostovanjima širom Jugoslavije, mada je često, upravo zbog takvog pristupa igri, ostajao uskraćen za formalne uspjehe. Standardno u vrhu Druge lige Jugoslavije, znao je ''Čelik'' po ulasku u Prvu saveznu ligu pomrsiti račune svim klubovima.

 

„Čelik“ je tokom svog takmičarskog puta odigrao veliki broj utakmica, počevši od regionalne, republičke lige bivše države, pa sve do današnje

Premijer lige Bosne i Hercegovine. Na najvišem državnom nivou ''Čelik“ je do sada odigrao 1112 prvoligaških utakmica. Tokom 17 sezona u Prvoj saveznoj ligi Jugoslavije ''crno-crveni“ su odigrali 574 utakmice, a kao najbolji rezultat iz tog perioda jeste šesta pozicija u sezoni 1973/74. Posljednju utakmicu u Prvoj saveznoj ligi, ''Čelik“ je odigrao 1989. godine, kada je kao posljednjeplasirani tim napustio društvo najboljih.

 

U takmičenjima Bosne i Hercegovine, ''Čelik“ je igrao od samog početka, pa je u dosadašnjih 18 sezona odigrao ukupno 538 utakmica, i ostaće upisano da je NK ''Čelik“ iz Zenice prvi šampion Bosne i Hercegovine i osvajač nacionalnog kupa. Titule u bh prvenstvima Čelik je osvajao ratne 1994. godine, te u sezonama 1995/96 i 1996/97. Kup je osvajao dva puta - 1994. godine i u prvoj poslijeratnoj sezoni 1995/1996.

 

Poslije ovih uspjeha, najbolje rezultate ''Čelik“ je ostvario u sezonama 1997/98 kada je bio viceprvak Prve lige BiH, a 2000/2001. završio je kao čevrti i obezbijedio plasman u Intertoto kup, dok je u sezoni 2007/2008 kao trećeplasirani tim Premijer lige BiH igrao u posljednjem izdanju Intertoto kupa. Najbliži osvajanju trofeja poslije 14 godina bio je na kraju prošle sezone nastupom u finalu Kupa BiH.

 

Tokom svoje historije ''Čelik“ je u nekoliko navrata nastupao u evropskim UEFA takmičenjima.

 

 

Prvi put je to bilo u sezoni 1970/1971, kada je u svojoj debitantskoj sezoni došao do titule pobjednika pobjedom u finalu protiv austrijskog Salzburga. Sezonu poslije (1971/1972), ''Čelik“ je odbranio titulu pobjedom u finalu protiv slavne Fiorentine.''Čelik“ je igrao finale i u sezoni 1972/73, ali su tada poraženi. U Srednjeevropskom Kupu ''Čelik'' je igrao i u sezonama 1974/75 I 1979/1980. , kada je ovaj kup dobio i naziv Intertoto kup.
Ostala dva nastupa u intertoto kupu ''Čelik'' je zabilježio kao predstavnik Bosne i Hercegovine 2001. i 2008. godine. Navijačima ''Čelika“ posebno će ostati u sjećanju ljeto 2001. godine, kada su na prepunom Bilinom polju savladani turski Denizlispor i belgijski Gent, a ''crno-crvene“ je jedan gol dijelio od susreta sa njemačkim velikanom Werderom.

 

U evropskim kupovima, ''Čelik“ je do sada odigrao 38 utakmica, uz učinak od 23 pobjede, šest remija, i devet poraza.

 

Izvor: NK Čelik.ba

 

CELHIST2

MALO O STADIONIMA...

 

Prvih nekoliko godina, nakon svog osnivanja, „Čelik“ je "stanovao" na šljakastom igralištu uz rijeku Bosnu koje se nalazilo na mjestu današnjeg stadiona Bilino polje. Bio je to jedan običan zemljani, nogometni teren, koji je od ostatka zemljišta bio odvojen drvenom ogradom. Navijači koji bi dolazili na stadion stajali bi uz ogradu i tako posmatrali svoje ljubimce. Početkom 50-tih godina „Čelik“ seli na novo igralište u naselju Blatuša, po kojem stadion i dobiva ime. Novi stadion bio je mnogo moderniji od prethodnog. Nalazio se na mjestu sadašnje saobraćajne petlje na ulazu u Zenicu. Sa jedne strane stadiona nalazile su se stare željezarske kasine za stanovanje, dok je sa druge strane prolazila željeznička pruga. Duž čitavog igrališta nalazila se šljakasta atletska staza koja je dijelila teren od drvenih tribina na koje se moglo smjestiti oko 10.000 poklonika zeničkog nogometa.
slik001
Ovaj stadion je veoma brzo pobrao je simpatije Čelikovih navijača i postao simbol Zenice. Na njemu su odigrane mnoge značajne utakmice koje su dale pečat historiji našeg kluba. Ostaće zapisano da je na ovom stadionu, 1966. godine, Čelik po prvi puta ušao u Prvu saveznu ligu bivše Jugoslavije. Na slici su igrači Čelika koji su najzaslužniji za taj uspjeh i to redom s lijeva na desno (stoje): Radičević, Popov, Lalić Josip, Štaka, Andrejić, Bilić, Nikčević, (čuče) Bajramović, Duspara, Nikolić, Renić Alojz i Stijović Milomir.  Krajem 60-tih i početkom 70-tih godina stadion Blatuša postaje premali za sve zeničke navijače koji su htjeli da gledaju svoje ljubimce. Zenički "oci" odlučuju sagraditi novi moderni stadion koji će moći zadovoljiti sve navijače koji budu željeli gledati Čelik.

 

E. Imamović za Zenicablog
(Izvor: celik-news.blogspot.com)