20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 23 Avgust 2012 03:33

Završena liga Nemila 2012

Pobjednik regionalne Malonogometne lige "Nemila 2012" je, pomalo neočekivano, iz drugog plana, ekipa ""Orah polja", vicešampioni su članovi ekipe "EKI", a nakon sjajnih igara koje su ih vinule u izvrsnu početnu poziciju nogometaši ekipe "SZBIH", morali su se zadovoljiti trećim mjestom. Iako su mnogi zlurado komentarisali sam tok ovogodišnje Malonogometne lige, aludirajući na tobožnju pristrasnost organizatora, "Winnersi" su zauzeli, ipak, samo časno četvrto mjesto...  


Ekipi "Orah polja, šampionima za 2011. godinu, sve čestitke na sportskom držanju i upornosti, uz želju da nastave da se bave nogometom i da to krunišu sa novim sportskim trofejima. Regionalna Malonogometna liga "Nemila 2012", definitivno se potvrdila kao relevantan i važan sportski događaj, koji u odsustvu drugih sportskih rezultata u Nemili, evo već drugu godinu, predstavlja pravo osvježenje. Međutim, ako se nove "nogometne face", ne budu upornim radom u NK "Nemila", dovele do vrhunskih rezultata, uspjeh neće biti potpun. Nažalost, dosadašnji rezultati jedinog takmičarskog kluba u Nemili, Nogometnog kluba "Nemila", koji posljednjih godina bilježi razočaravajuće rezultate, uprkos nesebične finansijske podrške organa Mjesne zajednicene, ne daju nam razloga za optimizam!


Autor ovih redova imao je priliku da prati jedan sličan malonogometni turnir koji je organizovan u susjednoj općini Žepče, i uvjerio se da je turnir nemilske regije u svakom pogledu nadmašio dosege susjeda iz Žepča. A da to nisu proizvoljne ocjene potvrđuju sljedeće činjenice.


Pravo ucesca je imalo 16 ekipa iz deset mjesnih zajednica. Liga je traja vise od dva mjeseca tacnije od 16.06-20.08.2012. godine, što joj je dalo jedan ozbiljan sportski imidž, s obzirom da je u ovom periodu organizirano 15 takmicarskih dana. Odigrano je 96 utakmica, ne računajući utakmice koje su rijesene službenim rezultatom.
U 96 utakmica postignuto je 424 gola ili 4.4 po utakmici. Dodjeljeno 148 žutih kartona ili 1,5 po utakmici, te 14 crvenih kartona. Najvise po kolu postignuto je 33 gola, odnosno tri puta po 33 gola ili 4.7 po utakmici. Najmanje je postignuto 7 golova, u devetom kolu, koje je igrano u Topčić polju (5+1), u devetom kolu odigrano pet utakmica.  Najvise prekrsaja napravljeno u drugom kolu 66 ili 9.4 po utakmici, a najmanje 6 u posljednjem kolu kad je igrano samo 3 utakmice. Najvise zutih kartona dodijeljeno je u osmom kolu 16, ili 2.6 po utakmici. U gore navedenoj statistici uracunate su i utakmice play offa. Zavrsnica lige nam je ponudila 8 dobrih utakmica od kojih je pet zavrseno izvođenjem penala.
U play-offu postignuto je 34 gola koliko nije ni u jednom predhodnom kolu, a napravljeno je 59 prekrsaja, 7.3 po utakmici, zutih kartona pokazano je 6 ili 2 po utakmici te jedan crveni karton.


Sve su to impresivni podaci, koji govore da ovakva manifestacija podiže nivo sportske kulture na području nemilskog kraja, a sama činjenica da su neki ciklusi lige odigrani u susjednim mjesnim zajednicama, potvrđuje želju organizatora za omasovljenjem sporta i popularizaciju zdravog načina života i na rubne dijelove općine. Mladi su sportisti - amateri svojim zalaganjem i rezultatima pokazali, da uprkos lošoj društvenoj klimi, imaju energije i volje za zdravim sportskim nadmetanjem, a organizator MNK "Winners", da se i u nemilskoj regiji mogu organizovati uspješne manifestacije, koje su u stanju privući veliku pažnju građanstva.


Naime, samo u posljednjoj sedmici, na ovoj facebook stranici zabilježeno je preko 5.500 posjeta, a MNK "WINNERS" se, uz Odred izviđača "Safet Ribić" Nemila i KUD "Đulistan" Nemila, koje je nedavno uspješno gostovao u Republici Turskoj, nametnuo kao jedan od najuspješnijih kolektiva koji okupljaju i odgajaju mlade ljude u nemilskom kraju.
Ukoliko im se sa svojim rezultatima pridruže članovi NK "Nemila" i Ekološko-planinarskog društva "Bobovac", ili još neka organizacija, to bi moglo nagovijestiti bolje dane za omladinu Nemile

 

KLIKNITE OVDJE ZA FACEBOOK GALERIJU