18 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 15 Avgust 2012 19:09

Utakmice košarkaša BiH

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine nalazi se kvalifikacijskoj grupi "D" za odlazak na Evropsko prvenstvo (EP) koje će od 4. do 22. septembra 2013. godine biti održano u Sloveniji. Reprezentacija BIH upravo u Sarajevu igra prvu utakmicu protiv selekcije Latvije. Selektor BiH Aleksandar Aco Petrović izjavio je juče na Ilidži novinarima da su igrači spremni za kvalifikacioni cilkus od osam utakmica. Prema njegovim riječima, seniorski reprentativci BiH imali su sve potrebne uslove za kvalitetne pripreme pred prestojeće kvalifikacije. 

 

"Dvije faze priprema su iza nas. Prva je bila ona u kojoj smo se spremali i kondiciono i taktički, a drugoj fazi smo igrali 10 pripremnih utakmica", rekao je Petrović.
Bh. selekcija je u te dvije faze, kako je kazao, odradila veoma dobar posao. Međutim, dodao je, da ono najvažnije počinje, a to je prva od osam kvalifikacionih utakmica za predstojeće EP u Sloveniji. 

 

"Momčad je spremna. Čini mi se da vidim tu želju da jedva čekaju da krene to prvo podbacivanje", kazao je Petrović. Ipak, Petrović je naglasio da sada predstoje utakmice takmičarskog karaktera, koje su mnogo drugačije od onih prijateljskih. "Jedna je stvar igrati prijateljske utakmice, bez obzira protiv koga igraš, jer tu ipak nema opterećenja rezultatom. Sutra se dodaje taj element, a to je kako igrati pod opterećenjem", kazao je Petrović. On je istaknuo da vjeruje da su bh. reprezentativci i na to spremni. Kazao je kako će euforiju, koja se stvorila oko naših reprezentativaca zbog njihovih dobrih partija u pripremnim utakmicama, apsolutno zabraniti na terenu.

 

"Neka bude euforija na tribinama i oko terena, ali na terenu mi definitivno moramo biti profesionalno hladnokrvni. Uvjeravam vas da će reprezentacija BiH po osmi put završiti tamo gdje joj je i mjesto, a to je na najjačoj smotri košarkaša Evrope", rekao je Petrović. Od izuzetne važnosti u igri bh. reprezentacije, ocijenio je Petrović, biće segment odbrambene igre. Naglasio je kako je reprezentacija BiH u pripremnim utakmicama svih selekcija u Evropi napadački najmoćnija sa najvećim procentom postignutih koševa. "Razlog tome je što igramo puno brže, sa kraćim napadima, puno većom frekvencijom šuteva, jer je profil igrača reprezentacije BiH takav", smatra Petrović.


Raspored svih utakmica košarkaške reprezentacije BiH-grupa "D":
BiH - Latvija 15. avgusta (18.30 sati)
Holandija - BiH 18. avgusta (19.30)
BiH - Gruzija 21. avgusta (20.00)
Rumunija - BiH 24. avgusta (18.00)
Latvija - BiH 30. avgusta (19.35)
BiH - Holandija 2. septembra (20.00)
Gruzija - BiH 5. septembra (19.00)
BiH - Rumunija 8. septembra (20.00).

Na EP u Sloveniji 2013. godine učestvovaće ukupno 24 reprezentacije. Osam selekcija već se kvalifikovalo za učešće na ovom takmičenju, a to su: Slovenija (domaćin), Makedonija, Francuska, Velika Britanija, Grčka, Litvanija, Rusija i Španija (kvalifikovane putem Olimpijskih igara i olimpijskog kvalifikacionog tunira). Preostalo je još mjesta za 16 reprezentacija, koje će na EP u Sloveniju plasman steći kroz kvalifikacije, u kojima se nalazi pet grupa od po pet timova, i jedna grupa od šest timova. Prva dva tima iz svake grupe i četiri najbolja trećeplasirana tima kvalifikovaće se za EP 2013.

 

E.Imamović za ZB
(Izvor: Dnevni avaz)