25 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 11 Avgust 2012 11:36

Zeničanka na Paraolimpijadi 2012

Sportska delegacija Bosne i Hercegovine na predstojećim Paraolimpijskim igrama, koje će se od 29. augusta do 9. septembra održati u Londonu, brojat će 25 članova.

Naša zemlja na najvećoj svjetskoj smorti sportista invalida biće zastupljena u sjedećoj odbojci i atletici. U oba sporta bh. predstavnici nalaze se u krugu kandidata za osvajanje medalja. Najtrofejnija bh. reprezentacija - u sjedećoj odbojci u Londonu će jurišati na četvrto paraolimpijsko odličje. U tri uzastopna nastupa u finalima naši odbojkaši osvojili su zlato u Atini 2004., te srebra u Sydneyju 2000. i Pekingu 2008. godine. Selektror Mirza Hrustemović ističe da njegovu ekipu na putu do novog odličja u Londonu očekuje izuzetno jaka konkurencija. 

 

"Naš prvi cilj je nastup u finalu, koji bi bio ravan osvajanju zlatne medalje. Igrači su spremni da i ovog puta pruže svoj maksimum u ostvarivanju tog cilja, iako će ponavljam ovog puta biti izezetno teško", kazao je Hrustemović. Za najvećeg konkurenta u Londonu Hrustemović smatra reprezentacije Irana, aktualnog paraolimpijskog i svjetskog prvaka, te selekcije Brazila, Kine, Rusije i Egipta. Reprezentacija BiH na turniru će igrati u B-grupi s ekipama Irana, Brazila, Kine i Ruande, dok su u A-grupi Velika Britanija, Egipat, Rusija, Njemačka i Maroko.

 

BiH u će u atletici predstavljati Sanela Redžić, sa ostvarenom paraolimpijskom A-normom u bacanju kugle. Ova Zeničanka će u Londonu imati priliku da osvoji prvo odličje za BiH u ovom sportu, nakon što je to ostvarila krajem juna ove godine na Evropskom prvenstvu u Holandiji kada osvojila bronzanu medalju u kategoriji "F 40-42-44", hicem od 8.47 metara.

 

Broj BiH sportista na Paraolimpijskom igrama mogao bi da bude uvećan još za dvoje takmičara, ukoliko Paraolimpijski komitet BiH uspije da kratkom roku organizatorima prijavi atletičara Dževada Pandžića i takmičarku u streljaštvu Zerinu Aljić. Bh. delegacija u London putuje 27. augusta, a povratak u zemlju je planiran 10. septembra. Na ceremoniji svečanog otvaranja, koja je programu 29. augusta, zastavu BiH će nositi kapiten reprezentacije u sjedećoj odbojci Sabahudin Delalić, dok će zastavu naše zemlje na sveačanosti u Olimpijskom selu u Londonu na jarbol podići reprezentativac u sjedećoj odbojci Ismet Godinjak.

 

Sport Centar / E.I.