16 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 21 Januar 2012 03:39

SDP za smanjenje naknada

Forum seniora Općinskog odbora Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Zenica  je predstavio inicijativu za smanjenje naknada poslanicima, vijećnicima, ministrima i članovima upravnih odbora i zaposlenim u nekim javnim preduzećima, ustanovama i agencijama. 

Predloženo je sedam mjera: smanjenje naknada članovima upravnih odbora u javnim preduzećima i agencijama do iznosa od 400 KM, smanjenje za 50 posto ili potpuno ukidanje naknada članovima u komisijama i stručnim radnim grupama za izradu programa, normativnih akata i slično, ako se radi o poslanicima, delegatima, vijećnicima i državnim službenicima.

U inicijativi je predloženo i smanjenje za 50 posto dnevnica za službena putovanja i naknada za korištenje privatnog vozila, smanjenje iznosa za topli obrok od 5 do 10 KM po radnom danu, ukidanje paušala profesionalnim poslanicima u parlamentima BiH i Federacije BiH, zabrana upotrebe službenih vozila van radnog vremena, kao i smanjenje plata i drugih beneficija u zavodima, agencijama i javnim preduzećima, "koje drže monopol u Federaciji BiH".

Ovu inicijativu na narednoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH predložiće poslanik zeničkog SDP-a Said Mujkanović. (kraj) S.S.