25 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 03 Februar 2012 02:32

SBB o stanju u Tržnici

mensud-kelesturaSaopćenje za javnost - Kantonalni odbor SBBBIH ZE-DO kantona najozibljnije saosjeća sa problemima i izuzetno teškom ekonomsko-socijalnom situacijom u kojoj se nalaze pripadnici boračkih populacija, te traži od vladajućih granitura da što prije nađu rješenje kako bi se status barem malo poboljšao.

 

Najnoviji primjer omalovažavanje bivših boraca je borba Udružnja zakupaca boksova na zeničkoj tržnici, njih 80, za ostvavrivanje svojih prava. Naime, prema riječima predsjednika Udruženja zakupaca Mirsada Arukovića, da bi prehranili svoje porodice na tržnici rade u objektima od 3,7 m², podsjećajući na malo komforniju stražarsku kućicu u tijesnom i hladnom prostoru, obzirom da im je direktor zabranio grijanje. U ratu su ove stražare bile besplatne, a sada ih RVI plaćaju oko 400 KM mjesečno (kao hotelsku sobu), tako da sa svojom jeftinom kineskom robom uz danonoćan rad mjesečno kući odnesu daleko manje nego što daju Smajlovićevim kulučarima. Iz Udruženja ističu da „nezamjenjivi“ i, već 17 godina, direktor Tržnice, Ferid Kavazović i njegovi uposlenici vrše strašne pritiske kako bi zakupci odustali od objekta i iste prepustili profiterima sa skupom robom, koji rata nisu omirisali. Pritisak je dobrano urodio plodom i već je 14 invalida sa najatraktivnijih lokacija ostalo bez objekata. Zbog mnogih sumnjivih radnji protiv Kavazovića je podneseno niz krivičnih prijava, a njegov šef, načelnik Smajlović, ne smjenjujući, podržava rad „svog“ direktora .

Ne mogu borci od načelnika Husejina Smajlovića očekivati da ih razumije kada ni on ni većina njegovih direktora Javnih preduzeća nisu ratovali, nego su odgovorno dijelili humanitarnu pomoć po zeničkim katakombama. Jadno, al istinito zvuči i da bivši borci i RVI u općinskoj šalter sali bez prednosti čekaju u redovima, ali ne mogu besplatno ni 15 minuta parkirati vozilo na gradskim parkinzima koje su oni oslobađali. Kako drugačije objasniti postupak načelnika Smajlovića kad borcu – amputircu, 95 % invalidu, umjesto da dodjeli kiosk u trajno vlasništvo, zbog duga od 23 KM prijeti otkazivanjem korištenja istog.

Cijenjeni načelniče, SDA firme duguju milione nenaplaćenih poreza, pa ćutite i ne zatvarate ih. Naplatite i dajte borcima, ne kisoke, nego poslovne prostore da se ne moraju po cio dan mrznuti na jednoj zdravoj nozi, dok za svoju administraciju na zgradi Općine postavljate već treću termo izolaciju.

Načelniče Smajloviću, ne žive borci od popločane Titove ulice od 4 miliona KM, ne žive ni od Arene od 20 miliona KM, a ni od obilaznice. To se pravi za 5% dobrostojećih Zeničana, jer ovakvom politikom borci ne da nemaju auta, nego neće imati snage da iz svojih šupa iziđu ispred vrata. Ako ćete učiniti nešto za građane uistinu korisno, skinite sa kontejnera poklopce, jer ovi sadašnji udaraju po glavi jednu trećinu gladnih stanovnika Zenice, dok ih u potrazi za hranom svakodnveno prebiru.

To bi bilo u Vašem stilu brige o podanicima. Potrošili ste Husejine desetine miliona narodnog novca praveći zadužbine bez i jednog otvorenog radnog mjesta za borce, a mi ćemo dugove vraćati narednih 20 godina. Jedina radna mjesta koja ste otvorili su ona na Titovoj ulici, gdje ste za 4 miliona KM otvorili 10 radnih mjesta na gajbama od paradajza i u ulicu ubacili poslovni duh kao na Wall Street-u, samo u SDA stilu. Dodijelite borcima sa Titove njihovih 14 kioska i barem malo maskirajte svoje promašaje.


Stoga KO SBB BIH ZE-DO kantona traži hitno i neodložno rješenje za dostojan život najzaslužijih među nama, a to su pripadnici boračkih populacija. Ako ne znate i ne umijete - prepustite onima koji to znaju.


Predsjednik KO SBB BiH ZDK
mr. Mensud Keleštura

{!jomcomment}