Printaj ovu stranu
srijeda, 24 Decembar 2014 20:34

Skupština: opet bez rebalansa

Nakon konstituirajuće sjednice, koja je počela još 20. novembra i, nakon dva prekida, danas napokon i okončana, odmah je održana i 2. sjednica SZDK-a na kojoj je drugi put ove godine odbijen rebalans budžeta za 2014. godinu koji je ponudila Vlada ZDK u tehničkom mandatu.

 

Budžet ZDK je, naime, u decembru prošle godine usvojen na čak 291.331.620 KM, a ljetošnji rebalans, od oko 286 miliona, nije dobio podršku prošlog saziva. Sada i novi saziv SZDK, sa 28 suzdržanih i 4 glasa za (SDP), nije podržao rebalansirani budžet od 277.981.620 KM. Podršku je, međutim, dobio prijedlog Odluke o kreditnom zaduženju kod Federacije BiH iz 4. tranše kredita Međunarodnog monetarnog fonda za 5, 655 miliona KM, ali za koje je bilo dilema na što će sredstva biti i utrošena. A, sumnju u trošenje budžetskog novca izrazio je i predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja ZDK Selvedin Šatorović, koji je pitao gdje su novci od redovnog priliva u budžet.

 

-Podržavam rasprave kolega koji su pitali za šta će novac biti utrošen, ali, po meni, bio bi luksuz, ali i bahato, odbiti ovakav kredit. Sa ovakvom kamatnom stopom (1,08 posto) i na period od pet godina, te grejs periodom od tri godine- poručila je Amra Jupić iz SBB-Fahrudin Radončić.  Dodala je i da zaposleni na budžetu čekaju svoju plaću, porodilje naknade, studenti stipendije... Zastupnici SDA i SDP-a, poručila je gospođa Jupić, trebali bi se prestati i međusobno optuživati za loše stanje, jer su još uvijek koalicioni partneri u Vladi FBiH. Uz odluku o kreditnom zaduženju, na prijedlog zastupnice Medine Delibašić (SBB-Fahrudin Radončić) usvojen je i zaključak da se pri utrošku novca prioritetno izmire obaveze prema porodiljama, studentima i budžetskim korisnicima.


Skupština je završena oko 20 sati. 

 

Posljednje od

Povezani članci (by tag)