29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 28 Novembar 2014 21:30

SDA ZDK o stanju u KBZ

Stanje u Kantonalnoj bolnici Zenica (KBZ) posljednjih nekoliko dana je dramatično teško. Zabrinjavajuće informacije koje dolaze iz najznačajnije kantonalne zdravstvene ustanove potvrđuju da je osnovna društvena funkcija KBZ-a dovedena u pitanje. 


No nažalost, nedostatak lijekova, nedostatak anestetika, neispravni medicinski aparati i instrumenti, otežano obavljanje redovnih medicinskih operacija, problemi s grijanjem nisu predmet brige i prioritet Upravnog odbora, koji se bavi isključivo kadrovskim križaljkama i stranačkim upošljavanjima. Vrhunac nekorektnog i neodgovornog ponašanja je neregularna sjednica Upravnog odbora KBZ-a, koju čak ne saziva predsjednik i na kojoj se za novog direktora bira jedan od članova aktuelnog saziva Uprave KBZ-a, što dodatno ugrožava ugled i poziciju ove ustanove.

 

Tražimo od smijenjene Vlade ZE-DO kantona i politike kojoj su građani izglasali nepovjerenje, da shodno zaključku Skupštine Kantona od 23.4.2014.godine zaustavi praksu imenovanja i novih upošljavanja u javni sektor. Zahtjevamo od Vlade Kantona da održi vanrednu sjednicu sa jednom tačkom dnevnog reda:  'Aktuelno stanje i problematika KBZ-a sa određivanjem urgentnih aktivnosti i mjera za stabilizaciju stanja i poslovanja.' Od ministrice zdravstva u ostavci očekujemo da ne potvrdi odluku krnjeg saziva Upravnog odbora KBZ-a, kako neprihvatljivo imenovanje direktora ne bi dodatno ugrozilo funkcionisanje Kantonalne bolnice Zenica i pružanje kvalitetne zdravstvene zaštite svim građanima našeg Kantona.

 

S poštovanjem,

PRESS SDA ZDK