29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 19 Oktobar 2014 12:23

Godišnjica smrti A.Izetbegovića

U nedjelju, 19. oktobra navršilo se jedanaest godina od smrti prvog predsjednika Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića i  utemeljitelja Stranke demokratske akcije

 

Rahmetli Izetbegović je našu domovinu vodio u njenim najtežim vremenima – onom ratnom koje je bilo u znaku opasnih namjera da se porobi i uništi Bosna i Hercegovina i Bošnjaci, i postratnom kada je zemlju  trebalo podići iz pepela. I u jednom i u drugom, rahmetli Izetbegović se pokazao kao veliki  državnik. Bosnu i Hercegovinu je, kao što je to rekao na zasjedanju Generalne skupštine UN-a u novembru 1994. godine, vidio ne  kao obično „parče zemlje na Balkanu.  Za mnoge od nas Bosna nije samo domovina, Bosna je ideja. To je vjera da ljudi različitih religija, nacija i kulturnih tradicija, mogu živjeti zajedno“, rekao je tada Alija Izetbegović ulažući svu svoju energiju u očuvanje ideje milenijumske Bosne i Hercegovine kao države tolerancije, dijaloga i suživota.

 

Hvala mu na toj nesebičnoj borbi!

 

Hvala mu i na tome što je vazda iskazivao potrebu za jedinstvom, jer je bio ubijeđen, kao i mi sada, da je jedinstvo Bosne i Hercegovine nezamislivo bez jedinstva Bošnjaka. „Ta dva jedinstva su povezana“, govorio je Izetbegović.

 

Razumijevajući Bosnu i Hercegovinu kao dijalog tradicija, religija i nacija u svom je radu tražio jednak tretman Bošnjaka koji su decenijama prije bili u podređenoj poziciji. To je imao na umu i kada je pristajao na Dejtonski sporazum  uprkos tome što on nije donosio punu pravdu. „Ako ponekad požalimo što smo potpisali Dejtonski sporazum, sjetimo se onih koji su, zahvaljujući tome miru, ostali u životu“, imao je običaj reći Predsjednik.

 

Hvala mu i na stvaranju najjače političke snage u zemlji koja se od njenog osnivanja zove Stranka demokratske akcije, jer da se tih predratnih dana nije formirala i da nije bila jaka „BiH bi danas bila provincija velike Srbije ili bi bila uništena“. 

 

Stranka demokratske akcije slijedi i slijedit će idejne upute rahmetli Alije Izetbegovića, jer se one temelje na dokazanim ljudskim vrijednostima, one su uperene protiv jednoumlja, barbarstva, isključivosti i nasilja svake vrste. Na toj društvenoj logici i danas djeluje Stranka demokratske akcije.

 

Zato našem  Predsjedniku želimo još jedanput zahvaliti i zaželjeti mu vječni Rahmet!

 

 

STRANKA DEMOKRATSKE AKCIJE ZENICA